Gunnar Bemert Foto: Annika PerssonVid Aktiva Seniorers månadsmöte den 17 april höll Gunnar Bemert ett föredrag som han kallat ”36 år i arabiskt media”. Han började sin berättelse med att han lämnade Köping 1974 efter åtta år som polis för att med sina erfarenheter som sportdykare och med god kamerautrustning etablera sig i Saudiarabien. Nu som undervattensfotograf, vilket resulterade i en uppskattad fotobok. Han fortsatte att dokumentera för Saudiarabisk turism. Hans bilder återfanns i många internationella tidningar.

Under föredraget visade Gunnar Bemert många underbara bilder och spelade upp arabisk musik. Arabiska artister har en enormt stor publik då arabiska talas i många länder.

Ett uppdrag han gärna ville berätta om var att dokumentera de platser på jorden där Saudiarabiens olja används. Två jordenruntresor innan det blev klart.

Som regissör har han medverkat i ett 40-tal dokumentärfilmer och som producent av 60 musikkonserter. Arabisk musik framförd av arabiska artister för arabisk publik i Europa och Arabiska länder. Att arbeta som producent var spännande, ansvara för ljud, ljus och ibland egentillverkad scenbakgrund.

Gunnar Bemert har nu kommit tillbaka till Köping efter 36 år i Riyadh och London. Mycket har förändrats här i Sverige, språket och livsstilen.

”Jag fotograferar i dag med digital utrustning” berättade Bemert och visade några bilder från Köping, och sa ”så vackert det är i Köping”.

En fråga från oss åhörare; om kvinnans plats i det saudiska samhället, då vi på de flesta bilder sett enbart män. Gunnar Bemert var av den uppfattningen att det inte går att jämföra vårt sätt att leva med deras, då vårt eget samhälle för trehundra år sedan inom vissa områden är ganska likt deras idag.

Ordförande Bengt Rosberg tackade för det intressanta föredraget.

Bo Olsson presenterade vårens Stockholmsresa som fått ny avgångstid.