Under rubriken ”Stroke och demens” talade dr. Mirka Kwiatkowska för ett fullsatt Globen, IOGT-NTO Forum, vid Aktiva Seniorers månadsmöte den 16 oktober 2012.

Två folksjukdomar som ökar då vi på gott och ont blir allt äldre.

För att hindra att konsekvenserna vid stroke skall bli så lindriga som möjligt är att så snabbt som möjligt söka vård, alltid ringa 112. Vid demens att så tidigt som möjligt genomgå en utredning och få bromsmedicinering.

Mirka Kwiatkowska, läkare i många år inom stroke- och demenssjukvården, berättade att det finns 70 olika demenskategorier varav Alzheimers dominerar med 50 %. Blodkärlsdemens är också en stor grupp.

Alzheimers i sitt förstadium utmärks av koncentrationssvårighet, glömska och förlorad initiativförmåga.

I ett senare stadium känner man inte igen vänner, svårt att hantera telefon eller TV mm.

Därefter kan personlighetsförändringar tillstöta, höra röster, konstiga idéer.

Allt detta på grund av att ett äggviteplack täpper till hjärnans funktioner. Sjukdomsförloppet varierar mellan 5-20 år.

Stroke, blödning i hjärnan, och TIA en mindre propp som ofta är ett förstadium till en stroke, i dessa fall är omedelbar vård nödvändig. Här kan det gälla minuter för att förhindra nedsatt tal och rörelseförmåga. Kalla på ambulans, ring 112.

Vanliga symtom är ansiktsförlamning, tal och rörelseförändring. För att kunna ge rätt behandling är det av största vikt att man kan uppge vilka mediciner man tar, detta för att undvika överdoser. Skriv en medicinlista och ha den i plånboken, uppmanade dr. Mirka.

Mirka fick många frågor då vi alla känner någon som drabbats av stroke eller någon form av demens.

Hur förebygger man stroke var en av våra frågor?

  • Kontrollera blodtryck och blodfetter.
  • Sluta röka!
  • B 12 brist?
  • Träna hjärnan, motionera, ät fisk minst 3 ggr/veckan.
  • Gå mycket, slit ut dina skor.
  • Depression skadar liksom övervikt.

Eje Lindström vice ordförande, tackade dr. Mirka Kwiatkowska för den djupa inblick hon gett oss inom stroke och demens sjukdomar. Eije berättade att han slagit upp i en uppslagsbok från 1981 och där fanns ingenting om stroke. En sjukdom som alltid funnits, men som vi idag vet en hel del om.

Varma applåder från oss upplysta åhörare.