Ulf Durling bördig från Köping, deckarförfattare, höll ett lugnande kåseri under rubriken ”Mord bland Pensionärer” på månadsmötet den 11 mars 2014.

Han förklarade att en bra deckare skall ha många ingredienser. När, var, hur (ej vettskrämd), vem (många), varför.

Durling är medlem av Svenska Deckarakademin och får där som uppdrag att läsa och sortera ut bland 100 deckare varje år. Av de fem som blir nominerade till årets deckare koras den bästa vid det årliga mötet i november i Eskilstuna.

Deckarakademins debutpris 1971 tilldelades Durling för ”Gammal ost”.

Ulf Durling var uppenbart glad att vara i hemstaden, vandra runt och minnas. S:t Olovsskolan, Tingshuset (där han var uppvuxen), Teaterbio (Forum), Royal (nu en sidobiograflokal), Biblioteket då på Västra Långgatan.

Det var på biblioteket han fick sin första kontakt med deckare, men få titlar att välja bland på den tiden.

Han studerade till läkare och psykiatriker, men lämnade inte sitt skrivande utan att alltid ha en bok igång.

Några av hans böcker har han förlagt till Tingshuset i Köping.

”Lägg märke till när du läser en deckare” sa Durling. De misstänkta är ofta välklädda och charmiga liksom varg i fårakläder, skötsamma som ”Spara” i Spara och Slösa serien. Och ofta ett lyckligt slut. Men tyvärr så är verkligheten ofta värre än dikten.

Ulf Durling slutade sitt anförande med en rysare. Läkaren bortvänd från patienten sa: Come to die. Patienten rättade honom med ”No I come yesterday”.

Vi ett fyrtiotal Aktiva Seniorer och ordförande Bengt Rosberg gav vår uppskattning med varma applåder.

Rosberg överlämnade vår presentskål som tack.

Ulf Lindström påminde om nästa möte vid Bil-och Teknikhistoriska Samlingarna i Köping.  Vi träffas där och kaffe serveras på stället.

Doften av hembakat lockade till dagens kaffestund, samtidigt som vi löste dagens tipsfrågor. Två vinnare hade alla rätt, Birgit Eriksson och Kurt Karlsson, grattis.