Jan-Olof NilssonRapport från Aktiva Seniorers månadsmöte den 8 april 2014, då föredragshållare Jan-Olof Nilsson lät oss följa en besättning på ett bombplan under andra världskriget och som nödlandat utanför Falkenberg 1944.

Författaren Jan-Olof Nilsson har bl.a. skrivit ”Anrop Red Dog” och nu senast ”Lucky Strike”, där han berättar om just den händelsen.

Planet, US Airforce B24, med 10 man ombord, blev skadat under en bombräd över Tyskland. De flög norrut, chansade att komma till ett fredligt land. Planet kraschlandade i Sverige. Besättningen klarade sig, två inne i planet, de övriga hoppade med fallskärm. De unga killarna blev väl mottagna av ortsbefolkningen och fick mat och husrum.

Många allierade plan, ca 300, kom på liknande sätt till Sverige. Skyttarna på planen fick ofta återvända till basen i England. Piloterna blev efter förhör placerade på olika platser, men kom senare till Västerås, dit också flera av deras flygplan transporterades.

Här på Hässlö skulle planen repareras.

Föredragshållaren, som inte själv upplevt 40-talet, hade som kuriosa tagit med en ransoneringsplånbok och ett paket ”Triangelns surrogatkaffe E4”.

1945 var Sverige ett land under ransonering, allt var begränsat. Ransoneringskorten fördelades så att mat, kaffe, tobak, mm. räckte till alla.

Åter till flygarna i Västerås. De hade gott om pengar och blev populära. Några fann kärleken och gifte sig. En brud sydde sin bröllopsklänning av fallskärmssiden.

Det kom barn till världen, författaren berättade om hur en ung kvinna hittat sin far genom en adress på en ask ”Lucky Strike” som hennes mamma sparat.

Bombplanen reparerades och flögs till England. Därifrån återvände besättningarna till USA med båt.

Efter många år har flera av besättningsmännen kommit tillbaka. Besökt gärdet i Falkenberg, där de hade kraschat samt besökt Västerås.

Under Jan-Olof Nilssons föredrag spelade han upp tidsenlig musik, t.ex. ”Over the Rainbow” och ”We meet again”, men det var många tusen flygare som aldrig kom hem igen.

Ordförande Bengt Rosberg framförde vårt varma tack för ett gripande föredrag.

Jan-Olof Nilsson efterlyste personliga minnen från 1940 talet av oss åhörare, kanske stoff till en ny bok.

Kaffebordet väntade och dagsaktuella tipsfrågor låg färdiga för att besvaras.

Information om resor, utflykter och bad, innan vi gick ut i vårregnet.