Tommy Dahlström, KraftpojkarnaMånadsmötet den 23 september 2014. På programmet ett föredrag om solceller av Tommy Dahlström från företaget Kraftpojkarna.

Kör man E 18 mellan Västerås och Enköping passerar man "Solcellsparken" eller "Megawattparken" som det också kallas, blir man imponerad och förundrad, vad är det här?

Tommy Dahlström rätade ut vårt frågetecken. Här produceras solcells-el till Mälarenergi.
Anläggningen ägs av Kraftpojkarna och är Nordens största solcellspark. Den invigdes förra året av energiminister Anna Karin Hatt som sa i sitt tal:
"91 gigantiska vägvisare mot framtiden".

De 91 solcellsplattorna, 72 kvm stora har fundament på 17 ton, är vridbara och följer solen. Vid storm läggs de platt. De har hittills i år gett just en megawatt el.

Kraftpojkarna levererar solceller och alla tillbehör till elbolagen. Står du i begrepp att lägga solceller på ditt tak kontaktar du ett el-bolag. Tillstånd skall sökas för bygget. Olika bidrag har gjort det lönsamt att installera solceller. Varje platta är 1.6 kvm och väger 13 kg som seriekopplas och ger likström. Likströmmen omvandlas i en transponder till växelström, innan den kopplas till din el mätare.

660 miljoner kvm södervända tak finns i Sverige och ett effektivt kraftnät vilket talar för att denna energiform kan bli mycket stor. Som reglerna är i dag säljer (kvittar) man den kraft, som inte går åt, till sitt energibolag.

Tommy Dahlström avslutade därmed sitt föredrag och åkte vidare till Megawattparken, där kunder väntade. Stort tack för ett intressant och aktuellt föredrag.

Bengt Rosberg informerade om "Trygghetsvandringen" den 23 sep. och SPF Köpingshus inbjudan till informationsmöte den 8 okt. i Forum, 12.30–15.30, "Sammanhållen vård och omsorg för de mest sjuka äldre. Vad gör vi i Västmanland?"

Vi Aktiva Seniorer fortsatte vårt månadsmöte med att lösa elva tipsfrågor, aktuella KAK frågor. Som vanligt sammanställda av Bengt Rosberg. Alla rätt hade, Mona Eklund, grattis!
Kaffet var nu välkommet.