Akaciaträd. Fotograf Gunnar BemertOm Östafrikas djur och natur kåserade Gunnar Bemert för Aktiva Seniorer den 14 oktober 2014 under rubriken "Safari Nzuri" som på swahili betyder "en fantastisk resa". Med sin kamera, ofta från en terränggående bil, har han fångat de fem stora, "The Big Five". Strålande bilder ibland med ljud. Bemert hade mycket att berätta om alla djuren från flodhästar till savannkungsfiskaren.

Bildserien började med en orangefärgad himmel i soluppgången och slutade med mörkröd solnedgång. Däremellan fick vi uppleva naturen, så omväxlande man kan önska. Kenyas högsta berg ständigt snöklädd och tropiska skogar vid ekvatorn.

En bild som imponerade var när Bemert med sin kamera fångade 200 elefanter med Kilimanjaro i bakgrunden. Elefanter samlas en gång per år på våren till brunst och då i stora mängder. En elefant äter 18 timmar per dygn och sätter i sig ca 200 kg gräs per dag.

Akaciaträdet på savannen ger djuren välbehövlig skugga. Här vilar lejon som mest sover, äter ofta ett skrovmål var sjunde dag. Här vilar också leoparden, det skygga och smidiga kattdjuret, som jagar med stor precision.

Människorna var sällsynta i bildsviten men unga män, i speciella kläder och prydnader inför mandomsprov festen, var stiliga.

De fem stora, elefant, noshörning, afrikansk buffel, lejon och leopard, som lever i de relativt skyddade naturparkerna börjar nu bevakas med "drönare" (små obemannade flygplan utrustade med värmekamera) med vars hjälp tjuvskyttar kan stoppas. Med dessa ord avslutade Gunnar Bemert sitt kåseri om Östafrikas djur och natur.

Det var andra gången som Gunnar Bemert kåserade för oss och som vanligt med ett välarbetat material. Varma applåder.

Ordförande Bengt Rosberg tog till orda. Han framförde föreningens uppskattning och tack till kaffekommittén med att överlämna teaterbiljetter till munktorpsrevyn "Fångad på nätet".

Kaffekommittén


Tipsfrågorna löstes med varierande resultat, bäst blev Clas-Håkan Östergren.