Den 26 april 2016 gästades Aktiva seniorer i Köping av äventyraren Hans Andersson från Kungsör. Han kallade sin skildring ”Från Nordpolen till Alaska”.

Det var egentligen tre expeditioner han skildrade.

Den första gjorde han år 2008 tillsammans med två likasinnade: Ola Skinnarmo och Lennart Sandberg. Första etappen var att flyga till Spetsbergen. Därifrån med helikopter till polarisen, cirka 17 mil från Nordpolen. Därifrån skidade man över den sex meter tjocka isen. Var och en drog en pulka med cirka 80 kilo utrustning. Sprickor, råkar och upptornade isflak gjorde att de ibland fick ta lång omväg. Hans bilder visade att polarisen verkligen inte var slät, som man kanske föreställt sig. Efter tio dagar nåddes polen. Positionen fastställdes med GPS. Man firade och slog läger.


Nästa dag skulle de hämtas av en rysk helikopter, som först inte kunde hitta dem. Under natten hade hela polarisen drivit iväg från polen med hjälp av havsströmmar och vind. Vid andra försöket kunde de påkalla pilotens uppmärksamhet. Innan de åkte hem lämnade de en flaskpost för eftervärlden.

Andra expeditionen bestod av några dagars slädfärd med hundar över den grönländska inlandsisen. Hans nämnde att han länge drömt om att få träffa inuiter, som förr kallades eskimåer. Det finns cirka 50.000 inuiter på Grönland  och i norra Kanada.

Sista expeditionen var att korsa Alaska med bil under tre veckor tillsammans med en son. Resan började i Anchorage och gick söderut till Homer i den sydvästligaste delen av området. Drömmen var att komma upp på Mount McKinley, Nordamerikas högsta berg. Dåligt väder gjorde att de fick nöja sig med en lite lägre topp i närheten. Många hisnande vackra vyer och ett fiske tillsammans med björnar fick vi se bilder på. Resan avslutades med en utflykt till ön Kodiak, med de stora svarta björnarna, världens största.

Nu slutade Hans efter 90 minuters berättande; men det kändes inte för långt, för han berättade så fängslande och intressant.

Nu vidtog kaffe och bulle med tillhörande tips. Två viftade på alla rätt. Och efter information och pålysningar om kommande arrangemang, avslutade ordföranden dagens möte.