Vid Aktiva Seniorers möte den 28 februari hade vi besök av dr Niklas Karlsson, Örebro. Han höll ett föredrag med rubriken ”Det åldrande ögat”. Karlsson är läkare på ögonkliniken i Örebro och har en hobby, han spelar flöjt, från den allra minsta till den största.

Men nu gällde det ögat. Vi fick följa ljusets väg in i ögat. Hur vi gärna kisar med ögonlocken mot starkt ljus, vidare mot hornhinnan (gör bilden skarp), regnbågshinnan reglerar pupillen, hur mycket ljus som skall in i ögat. Näthinnan, dit ljuset/bilden når, finns syncellerna som ger signaler till synnerven i bakhuvudet. Vi ser.

Vi fick inblick i hur ålder påverkar ögat på olika sett. Och visade på ett pedagogiskt sätt så vi alla förstod hur ögat påverkas av olika sjukdomar och vad som finns att göra.

Gula fläcken ligger på näthinnan, en tät samling av celler, röd som frisk och gul som sjuk. Har två olika sjukdomsnamn, den torra och den våta, med olika förlopp och olika behandlingar.

Grå starr, då ser man bra på nära håll men inte lika bra på långt. Mycket vanligt, 100 000 operationer i Sverige/år. Dr. Karlsson betonade att en operation är alltid en risk, då mycket bakterier ligger på lur.

Några frågor till Niklas Karlsson från oss, i dag 51 deltagare:
Har alla djur gula fläcken i sina ögon? ”Nej, fåglar och inte heller mörkerseende djur”.
Är blåbär bra för ögat?” Då blåbär innehåller antioxidanter är det bra för hela kroppen, men speciellt för ögat finns det ingen forskning på.”
Är ögat känsligt för högt blodtryck? ”Nej, inget påvisat.”

Däremot skall man kontrollera ögontrycket hos sin optiker som remitterar till ögonläkare om det är för högt.

Niklas Karlssons intressanta föredrag fick långa och uppskattande applåder och ordförande Bengt Rosberg överlämnade vår present ”Biets honungsburk”.

En anmälningslista gick runt till Hagateaterns föreställning den 12 mars kl. 16.00. ”Picknick på slagfältet”.

Frågesport med elva aktuella frågor delades ut samtidigt som kaffet bjöds runt.

En dam hade 10 rätt, fyra hade 9 rätt av Rosbergs frågor.

Bengt Rosberg var glad att så många kommit, och att många nya medlemmar fanns med.