Vid månadsmötet den 2 maj kåserade Per Ersgård om sin FN-tjänst i Liberia.

Var ligger Liberia? På Afrikas västkust och gränsar till Guinea, Sierra Leone och Elfenbenskusten. Huvudstaden Monrovia ligger på en ö nära fastlandet.

Kort historia. En lyckad rebellkupp av slavar på Haiti skrämde Amerika. För att undvika kravaller i USA skeppades frigivna slavar till Liberia 1816. De nyanlända tog snart makten över befolkning och tog dem till slavar.

Liberia är ett vackert land enligt Per Ersgård och rikt naturtillgångar guld, järn och olja men förstört av långvarigt inbördeskrig och plundrat och skövlat. Rebellgrupper tar ungdomar och formar dem till grymma barnsoldater mellan 9 och 20 år som sen har plågat landet de sista 30 åren.

Sedan 2003 är FN på plats med UNMIL. Per Ersgård var under 2015 där som undervisande polis. Ett stort arbete att utbilda i landets regler och lagar och bringa ordning i ett fullkomligt korrupt land.
Många hjälporganisationer finns på plats men nöden är stor. Många barnhem sköts oseriöst.

Per Ersgård, områdespolis i Hallstahammar, summerar Liberiaåret att det är påfrestande för en nordbo att leva i ett land med hög värme och regn halva året och andra halvan torka. Dålig infrastruktur och dåliga fordon, men god internetkoppling.
Svenskgruppen på FN området samlade in pengar och lät bygga ett barnhem. Nyligen utfärdade indragningar av bistånd gör att den svenska närvaron kommer att minska.
Per Ersgård tar gärna emot bidrag till barnhemmet.

Applåder från oss åhörare som nu fått en inblick i landet Liberia.
Ordförande Bengt Rosberg tackade med en Honungsburk med vår logga ”Biet”.
Rosberg meddelade att resan till Hälleskogsbrännan blir av den 16 maj.
Tipset den här gången var svårt men roligt gjort.