Aktiva Seniorer bjöd in till Forum den 10 oktober. Idag skulle vi få inblick i konsten att göra ett korsord.
Christer Klingberg, Örebro, titulerade sig som korsordskonstruktör. Vi är ett hundratal konstruktörer som träffas och byter idéer.

Stora korsordföretag köper av oss och säljer till tidningar. Stora korsord för hela uppslag till små och skall skapas för 5 olika svårhetsgrader. Christer berättade att konstruera korsord för barn är svårare än man tro. Inte för lätt inte för svårt, det gäller att hålla intresset uppe.

Jag började med korsord i tjugoårsåldern, då fanns månadstidningen ”Nötknäpparen”. ”Nordstedts krysset” sökte konstruktörer och jag blev antagen. Då började man med ett stort rutat papper. Fick en bild, därefter började hantverket. En trave ordböcker. T.ex. Nordstedts korsordslösare för 4-5-6-7- bokstäver och Nordstedts baklänges ordbok, -er gav ords som slutar på-er som rabarber.
Idag skapar man korsorden i dator och orden finns att hämta i bl.a. Nationalencyklopedin (NE).

Christer Klingberg tog upp en bild på skärmen. Ett blankt rutnät med en bild. Christer byggde sen en del vågräta och lodräta ord med hjälp av just databanker av ord. Ord som innehåller växelvis vokal och konsonant är bra ord att skapa vidare på som t.ex. panamakanalen.
Nyckelorden, texten till ett sökord, får inte vara för långa. Här är ”Synonymboken” till god hjälp.

Tips från Christer Klingberg är vid konstruktion eller den som löser och fastnar. Gör något annat, ta en paus, återvänd och det löser sig. Ett annat tips, titta på korsordet var ligger de kortaste orden, börja där eller som så ofta nedre högra hörnet.
Vi andäktiga åhörare som varit så tysta applåderade Klingberg för att han tagit oss med in i korsordskonstruktörernas hemligheter.

Bengt Rosberg bjöd oss nu till kaffet och doftande bullar. Han delade ut de aktuella tipsfrågorna. Vid genomgången var det bara en Aktiv Senior som hade alla tio frågorna rätt men många med nio och åtta rätt.

Boulelokalen är fortfarande olöst men vi hoppas vi får en inomhuslokal snarast meddelade Rosberg.
Anmälningslistan till Miniatyr Kingdom fylldes på men fler kan komma med tyckte Marianne Sjöö-Justesen.
Nybörjarkurs för iPhone och iPad kommer att starta meddelade Leila Djupsjö.
Cirklarna och badet har några tomma platser.

Bengt Rosberg tackade alla för idag och speciellt dagens gäst Christer Klingberg.