”Kaffe på Sjömans” har varit en populär programpunkt. Idag skulle vi få inblick i konditori Bivur/Sjömnans historia och Bivurs medverkan i filmen ”Tårtgeneralen”. 28 Aktiva Seniorer tog plats vid de bokade borden.

Per Sjöman inledde med en återblick med att 1958 blev Odenruds ändrat till Bivur när Bivurparken blev klar. Bröderna Ivar och Axel Sjöman tog över. Per och brodern Jim var redo att ta över 2002. För fem år sedan tog vi över konditori Klingas. Per ville gärna belysa bagaryrket som är hårt och krävande men ger naturligtvis mycket glädje.

Filip och Fredrik hade för fler år sedan besökt Sjömans och berättat om planerna att göra en film efter deras bok ”Tårtgeneralen”. Per berättade att han var skeptisk till idén. Men idén blev med tiden verklighet. Filmteamet gjorde mängder med provfilmningar i bageriet. Butikscenerna i filmen är från kaffe Saga i Arboga där man behållit sin gamla inredning.

Stämmer filmen med verkligheten. Jo, berättade Ivar Sjöman som var den som tog det stora ansvaret 1984 när Hasse P. kom med sin idé att baka världens längsta landgång. Men jag fick honom att ändra till smörgåstårta. Vi bakade kvällar och nätter fyllde med räkmajonäs och pastej och frös ner. Kostnaderna fick Sjömans stå för tills vidare.

Hasse P. tittade in på mornarna tog en cigarett och var sen borta.

En glassbil var räddningen för den sista delen och frakt till Stadshotellet där tårtan monterades på bord som lånats ihop, 400 bord. Många föreningar hjälpte till och tårtan var klar på morgonen den 9 mars, 500 m lång. Nattmat serverades utanför Centralhotellet för att pigga upp alla hjälpsamma. Tårtbitarna såldes för 10: - och t-skjortor som tryckts upp kunde köpas.

Det var tack vare pappas insats som tårtan blev av berättade Per.

Hasse P. en person som ville visa att Köping visst inte var Sveriges tråkigaste stad. Han hade flera vidlyftiga idéer och ville mycket. Han öppnade en ostaffär, tog över campingen på Malmön men inget blev bra.

Per Sjöman berättade att han är full av beundran av Nexico som är företaget som gjorde filmen och ägs av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och två till. Det var stort att vara med vid premiären i Stockholm och intervjuas och frågor om filmen stämde med verkligheten, det bästa var att svara ”jo, det stämmer”.

Hur var det med nakenscenerna?” Jo, det var Köpingsbor. Alla statister var Köpingsbor.”

Filip Hammar har visat att han älskar sin hemstad och jag är säker på att Köping kommer att besökas av turister som sett filmen avslutade Per Sjöman.

Per bjöd oss på vaniljhalva med grön glasyr ett bakverk som bara finns i Köping.

Applåder från alla på konditori”Sjömans vid torget”.

Ordförande Penny Fransson tackade från oss alla och passade på med upplysning att det är redan den 6 april som är sista anmälningsdag för Nora resan.