Redan vid entrén till Bürgers Växtgård mötte vi våren, ett blommande persikoträd med rosa blommor på bara grenar, så vackert. Ett fyrtiotal Aktiva Seniorer välkomnades in till mötesrummet. Per Bürger kom som en vårvind mellan Örebro och Sala där hans Växtgård också finns.

Per som vi alla känner, inte minst från P4, presenterade de blommor som just nu är aktuella. Den långa vårvintern, som gäckat oss alla, inledde hans anförande. Per berättade lugnande att tjälen är inte så djup i år varför vårsolstäckning inte är så nödvändig. Vissa grässorter har fått fuktskador, speciellt ”vitgröe”, kratta bort och så i nytt. Låt tjälen i krukor och balkonglådor torka upp, sen börjar det roliga. Spar allt växtmaterial som löv, pinnar och luckra ner i jorden och täck ytan på dina rabatter.

Jord, vad är jord? Ja den du köper billigt är bara torv som bryts ner fort. Läs noga på innehållsförteckningen och en enkel regel är, dyrare jord är bättre. Så var det dags för blommorna, vivor som”Primula Victoria” en nyhet och Bellis här en hybrid med stora blommor, Penséer perfekta just nu att plantera ute, de tål ner till minus 5 grader. I Danmark sätter man penséerna redan i november, då bör de täckas för vårsolen.
En lavendel höll Per handen, som blommade, den har drivits i växthus. Vi inom växtnäringen vill alltid skynda på säsongen. På en fråga om när skall man klippa lavendeln sa Per” klipp på våren när du ser var på grenen knoppbildningen börjar”.


En mintbuske i kruka fick gå runt så vi fick gnugga på bladen och känna doften. After Eight? den var lämplig krydda till potatissallad.
En växt som blivit mycket populär är chili. Yngre män är den stora kundkretsen. Styrkan på chilin graderas mellan 1-10 där redan 8 är mycket stark berättade Per.

Per, nyss hemkommen från Sicilien, hade mycket att berätta om Citrus växter. Cumpa hans egen favorit äts med skallet på, passar också till marmelad. Citron ger blommor och frukt samtidigt och har en underbar doft. Citrus växterna tål inte frost, ”ta in dem”, varmt/ mycket ljus, svalt/ mindre ljus, är Pers råd.
I Bürgers växtgård finns ett 150 år gammalt Olivträd med en enorm kraftig stam. Olivträd i olika storlekar är mycket populära. Inga krav på jord men fordrar näring för att ge gröna blad.

Så avslutade Per Bürger med att med presentera persikoträdet som blommar nu med skära förtjusande blommor. Planteras bäst som spaljé mot en varm vägg och hjälp gärna till med pollineringen du får då de godaste persikor du kan tänka dej.

Vi Aktiva Seniorer som nu fått idéer och råd för nya tag i balkonglådor, krukor och rabatter tackade med varma applåder. Ordförande Penny Fransson framförde vårt tack till Per som tagit sig tid mitt i årets stora tid för ankommande växter.
Det smakade gott med kaffe och bullar innan vi fyndade i Bürgers Växtgård.