Aktiva Seniorer har haft månadsträff tisdag den 23 november på Vuxenskolan i Köping.

Ett 30 tal medlemmar samlades för att lyssna på när Bo Westling berättade om Skogsfinnar i Sverige. Bosses egen släkt har sina rötter i Flatbyn i Nås i västra finnmarken. Även Olle Westling från Ockelbo härstammar från skogsfinnar vilket innebär att vår prinsessa Estelle också har finska rötter.

Man räknar med att upp till 20% av befolkningen i Sverige har finska rötter från långt tillbaka i tiden. Att finländarna flyttade till Sverige hade många orsaker: matbrist, krig, och missväxt i Finland. Även uppmuntran från Sveriges Hertig Karl. Det fanns också gott om nyodlingsmark i Sverige. Även finnar som redan flyttat hit lockade hit släkt och vänner.

I det som kom att kallas finnmarker i Sverige förekom på 1600-talet mest svedjebruk. Man högg ner all skog det första året. Det andra året brände man av träden och sådde. Då fick man bra avkastning.

På 1700-talet övergick man mer till åkerbruk. På 1800-talet blev det mer skogsbruk och kolning. Nu för tiden hittar man mest fritidsboenden i det vi kallar finnmarkerna.


Finnar var mest kända för sitt bastubadande. De var också kända för sin näverslöjd. En känd finsk rätt är motti med rökt fläsk och vit sås.

En mycket känd finsk folklivsforskare är Carl Axel Gottlund. Sverigefinnarnas dag firas på hans födelsedag den 24 februari.

Bosse Westling avslutade det innehållsrika berättandet med att tipsa om föreningen Finnsams hemsida för alla som vill fördjupa sig mer i ämnet Skogsfinnar i Sverige.

Nästa månadsmöte blir den 14 december klockan 12.00 på Forum.