Ljusbåt, Köpings kyrkaTrettiosju medlemmar i Aktiva Seniorer Köping gick upp mot Köpings kyrka, vi skulle få guidad visning av kyrkan. Det var en härlig vårdag med blommande krokus här och där, staplar av fällda träd, buskarna som var beskurna och fåglarna sjöng. Inne i kyrkan var det också vår, framme vid altartrappan stod en stor björk prydd med 150 st vackert målade ägg och gula påskfjädrar i toppen.

Samling vid Ljusbåten. Elvy Karlsten, vår guide, hälsade oss välkomna. Hon berättade om båtens tillblivelse från idé till utförande. Ljusbåten är det senaste tillskottet av kyrkans prydnader och är ljushållare för minnesljus. Ljusbåten står i kyrkans äldsta del från 1200 talet. Båten symboliserar Köping som betydande handelsplats och är en kopia av den typ båtar som seglade i Mälaren med varor och även till vidare omlastning för export. Elvy Karlsten berättade att traktens rikedom gjort kyrkan mäktig. En sägen säger att Karl Xl befallt att altargången skulle vara så bred att fyra soldater skulle kunna gå i bredd.

Tre epitafier vittnar om några personer som skänkt mycket till kyrkan. Det magnifika altarskåpet är troligen skänkt. Järn till att förstärka kyrkan blev skänkt av en gruvägaränka. Naturligtvis har innevånarna i staden också bidragit till kyrkan under alla år.

EpitafiumAltarskåpet byggt på 1500-talet har olika bilder. Det första när det är stängt visar S:t Olovs dop 1014 och prinsessan Ursula. Altarskåpets dörrar viks ut och här finner vi målningar av Korsnedtagningen och Gregorii mässa. Sankta Katarina samt Sankta Barbara. Skåpet kan öppnas än en gång och vid den tredje öppningen visar sig altarskåpet all sin glans, i guld, sniderier av Maria med Jesusbarnet, Sankt Olov och Sankta Ursula samt de tolv apostlarna. Två träskulpturer från 1400 talet är kyrkans äldsta prydnader de finns i Maria kapellet, till vänster om högaltaret.

Elvy Karlsten som varit kyrkvärd i tjugo år kan sin kyrka lät oss följa med in i sakristian. Här berättade hon med stor kunnighet om kyrksilvret och mässhakarna.

Bland porträtten av tidigare präster fanns något nytt, en tavla med namn på alla som haft uppdrag i kyrkan så långt tillbaka man kan minnas. Där bland kyrkvärdar stod Elvy Karlstens namn.

Elvy Karlsten och Britt OlssonApplåder för en intressant visning av Köpings kyrka. Ordförande Britt Olsson överlämnade en blomstercheck till Elvy och en minnesskål till hennes medhjälpare.

Vi lämnade vår vackra kyrka. Åter ute i solen gick vi till vår föreningslokal för vidare samkväm och information om nästa evenemang.

 

Foto: Kaj Svartström