Med en utflykt, i en fantastisk vacker vårdag, avslutade Aktiva Seniorer Köping vårens möten den 10 maj 2011.

Vi var inbjudna av Maj Pettersson som med stor känsla för sin hembygd berättade om trakten runt Bergs socken. Vid ”Dal-Olles” stuga, långt inne i skogen, tog Maj på sig mikrofon och berättade om denne legendariske person. Kommen från Dalarna, slog sig ner här och var småbonde, men kunde en del om örternas läkande förmåga och gjorde själv ”smörjor” som hjälpte vid olika besvär. Viktigt var att tillredningen av smörjorna gjordes när månen var i nedan. Vallörten, som också pryder ”Dal-Olles” grav, hade magiska egenskaper, att bryta ett blad vid graven utan att fråga kan få oanade följder.


Vi är nu vid Bergs kyrka, Maj Pettersson berättade om ”sin kyrka” och dess historia och där hon döpts och vigts. Kyrkan gav skön svalka och vi fick njuta av sköna toner när Maj spelade på orgeln, Koppången av Moréus och The Anthem av Benny Andersson. 

Bilarna gick sedan förbi en stor ekologisk fruktodling och vidare mot Maj och Lennart Petterssons hem. Här under de blommande träden bjöds vi på friskt källvatten, och i köket var det dukat till kaffebuffé med hembakat.

Maj berättade nu om gårdarna runt om och dess människor.

En vårutflykt med Maj och Lennart som värdar var nu till ända, roligt att få lyssna till och vara tillsammans med.

Ordförande Britt Olsson framförde vårt tack till värdparet och överlämnade ”vår” keramikskål som tack till familjen Pettersson.