Aktiva Seniorer Köping besökte Bürgers växtgård i Köping 23 aug. 2011.

45 personer togs emot av Per Bürger, som med glimten i ögat och stort leende berättade hur han och hans mor för sexton år sedan prövade om Köping var rätt plats för en växtgård. I dag har vi svaret, rätt plats. Växtgården har expanderat och omfattar filialerna i Sala och Örebro, personalen uppgår till 48 personer. Det är de anställdas entusiasm och kunnande som bidragit till vår framgång poängterade Per. Förutom försäljning av utomhus- och inomhusväxter finns tillgång till rådgivning vid trädgårdsanläggning och hjälp med utförandet. Per Bürger passade på att berätta om sitt senaste projekt att bygga trädgårdsrum för att väcka idéer, likt IKEA som visar möbler.

Vid rosavdelningen gjorde vi ett stopp. Per höll upp en prunkande ros och berättade att rosor inte levereras längre med kala rötter utan i krukor, stora krukor, vilket gör att rosen blommar vid köptillfället och många nya rosor har fått en chans mot de gamla invanda sorterna. Dagens trädgård går mot mer bär och frukt. Per Bürger visade flera absolut nya, i varje fall för vårt klimat, som kiwi och mullbär. Många av dagens växter har namn som Mulle, Stina, kanske återigen en IKEA trend. Fruktbärande träd och buskar är ofta beroende av att hon och han planta finns i närheten av varandra. Amerikanska blåbär är ett sådant.

Där slutade Per sin presentation och vi fortsatte att botanisera bland det rika utbudet.

Kaffet väntade och ordförande Britt Olsson informerade om kommande program och läste en dikt som speglade att sommaren nått hösten. Hon hälsade oss välkomna till höstens möten.

Helga Rhode tog emot anmälningar till Sörmlandsresan och berättade om resplanen.

Vädret, måste poängteras, var strålande.