Aktiva Seniorer Köping, 26 personer, åkte till Arboga Robotmuseum som var målet för en av vårens utflykter.

Ordförande för Robothistoriska Föreningen i Arboga, Anders Unell, tog emot och välkomnade oss in för kaffe och information. Han berättade att museet i år firar 10 års jubileum och att idén till museum tillkom då de samlat ihop lite grejor och haft en familjefest. Grejor i det här sammanhanget var miliser, krigsflygplan och modeller. Arrangemanget blev uppskattat och man beslöt att starta en förening som skulle ha som mål att visa utvecklingen av motorer, robotar och ledningscentraler från 1940 talets till dagens teknik.

Att Arboga blivit centralort för stridsflygmotorer och robotar har sin grund i att ett stort bergrum byggdes för hemlig tillverkning. Kunnig personal, som mest 400 personer utvecklade och tillverkade. Provskjutningar och underhåll av motorer ingick i uppdragen.

Museet är inrymt i en industribyggnad där Rapps militärkonfektionfabrik legat.

I milissalen fick vi en grundlig historik i hur robotarna utvecklats från upphittade tyska V1-robotar till dagens pjäser.

Motorsalen imponerade med stor samling turbinmotorer i olika utvecklingsskeden. Foton visade hur motorerna hantverksmässigt byggdes upp och provades.

I en Fpl 35 Draken simulator fick vi tillfälle att provflyga. En fantastisk känsla att sitta i ett stridsflygplan över Gotland på 9 000 meters höjd.

Flygstridscentralen och mycket annat fanns tillfälle att fördjupa sig i.

Intresset från oss Aktiva Seniorer var stort och vi tackade våra guider, Sten Bladvall, Rolf Berlin, Kjell Åke Larsson samt Anders Unell för en givande eftermiddag.

Robotmuseets har nu siktet inställt på nya projekt och 10-års jubileum, vi önskar dem lycka till.