Västerås domkyrka är värd en egen resa enligt Guide Michelin. Den uppmaningen nappade vi 38 medlemmar ur Aktiva Seniorer Köping på. Med buss anlände vi till som vi i dagligt tal säger Domkyrkan. I vapenhuset, i dag en välkomnande entré, mötte oss kyrkoguiden Karl och förde oss in i kyrkan och berättade om de vackra fönstermålningarna. Han berättade om kyrkans historia från 1271 och framåt. De tre altarskåpen drog vårt intresse, när vi senare vandrade runt på egen hand, likaså Erik XIV grav och dopkapellet. Kantor Eva Marie Hopstadius berättade om den stora orgeln med 4500 pipor. Hon gav sedan prov på olika klanger, från mjukaste till mera pompösa, med S:t Pierre av Notre Dame, två psalmer och Fanfar av Lemmen. ”Kom hit upp och se instrumentens drottning” inbjöd Eva Marie från orgelläktaren.

Nu smakade det gott med lunch på stadshusets restaurang.

Med buss och guidning av Arne Hansson fick vi inblick i framtidsplaner och nybyggnationer ner mot Mälaren. Västerås växer stort och mäktigt med moden arkitektur vid Lillå Udde och Östra Mälarstrand ut mot fjärden

Västeråsresan avslutades med ett besök på adress Karlsgatan 2, där Västmanlands läns museum och Västerås Konsthall har fått nya lättillgängliga lokaler i ASEA´s gamla lokaler. Museet, modernt uppbyggt för alla åldrar, gav nya tankar om tidsaxlar i olika miljöer. Guiden berättade stolt och kunnigt om sin stad och län.

ASEA´s film från samma lokaler gav en inblick i dåtidens industrimiljöer och hur Västerås förändrades från den lilla staden till dominerande industristad.

Konsthallens entusiastiska guide fick oss att se in i bilder från Kirgizistan och följa en kvinnas öde. Hon öppnade också skickligt våra ögon för Endre Nemes svårtillgängliga konst.

En kulturdag i Västerås var till ända.

Ute i regnet väntade bussen.