Programkommittén för Aktiva Seniorer Köping hade bjudit in till en Stockholmsresa. Vi for med buss och anlände först till Bergianska trädgården, där en god kopp kaffe serverades vid bussen. Efter en uppfriskande promenad bland vårblommorna, välkomnades vi av guiden vid Edvard Andersons växthus. Hon gav oss en historisk inblick i hur trädgården placerats här och vem Edvard Andersson var och som fått sin önskan uppfylld att låta bygga sitt växthus.

Välkomna in till de olika klimatzonerna! Ljuvliga dofter och färger mötte oss i medelhavszonen. Vi vandrade vidare och njöt.

Lunchen var nu uppdukad i det närliggande Gamla Orangeriet. Gott och fräscht. 

Stockholms Stadshus var nästa besök. En glad och duktig guide tog hand om oss och berättade: att Blå hallens pampiga trapp, har gjorts för att en dam i höga klackar och långkjol med lätthet skall kunna gå i den och att det finns ett märke i väggen att fästa blicken på för att få elegant gång och ej falla, och om varför Blå hallen inte var blå och om den enorma orgeln.

Nu prövade vi trapporna, uppför. Gick till vänster och kom in i Rådssalen med sitt 19 meter höga tak med vikinga utsmyckning. Vidare till Ovalen där borgliga vigslar sker. Rummet är byggt för att passa vävda tapeter med fantastiska mönster. Nästa rum, en matsal, där fönstren vetter mot Mälaren och slottet och andra byggnader. För att gäster som vid middagar placerats med ryggen mot fönstren skulle kunna se samma utsikt målade prins Eugen samma utsikt på motsvarande vägg, där av namnet Prinsens Galleri. ”De hundrades valv”, en hedersentré till Gyllene salen är på detta plan också fundamentet till den 106 m höga tornet som toppas av Tre Kronor. Namnet ”Hundrades valv”, kom av att de symboliserade antal kommunfullmäktiges ledamöter år 1923.

Sist men inte minst Gyllene salen. Här berättade vår guide att arbetet med väggarna, 18 miljoner mosaikbitar, fick ta högst två år mot konstnärens önskan om sju. Stadshuset invigdes exakt på dagen 400 år efter Gustav Vasas intåg i Stockholm 24 juni 1523.

 

Tack till guiden, varma applåder, från oss 30 Aktiva Seniorer. En duktig guide är guld värd, de har så mycket extra att berätta. 

Fotohistoriska MuseetBussen tog oss sen till Fotografiska museet, nytt och tjusigt, in rymt i ett gammalt tullhus, alldeles intill saltsjön och de stora finlandfärjorna. Här har guiden ersatts av hörlurar, som kopplade till de fotografiska verken gav all information. Vacker presentation av

Helena Blomqvists drömlika bilder och flera fotoberömdheter som André Kertész och Steve Schapiro. 

En Stockholmsresa att minnas, dessutom i full sol och vattenglitter. 

Bo Olsson, som arrangerat dagens resa, berättade att vid nästa månadsmöte kommer höstens program att delas ut.