Aktiva Seniorer Köping avslutade vårsäsongen med en resa. Vi fyllde bussen en strålande och tidig morgon, med destination Bergs slussar, Göta kanal. Efter att ha lämnat Västmanland och Södermanland befann vi oss nu i det grönskande Östergötland, där de gula rapsfälten lyste välkomnande. Nu intogs det alltid så populära busskaffet med morgonsmörgåsar. Snart var det dags att gå ombord på Göta Kanalbåten.

En härlig och intressant upplevelse att förflyttas uppför slussarna, där vattenkraften lyfte oss till nya nivåer. Fåren runt kanalen, var enligt kaptenens speakerröst, anställda att hålla rent från sly, men hade fullt upp med den nya generationen lamm. Cykelleden längs kanalen var flitigt använd och naturligtvis vinkade vi till varandra, uppspelta av sol och glädje.

Vi passerade nio slussar, elva broar och två akvedukter. Kanalen mellan Berg och Borensberg är ca 7 km och båtturen tog tre och en halv timme.

Vår båt M/S Ceres byggdes 1953, ombyggd 1987 till passagerarfartyg, och vi bjöds till bords med läckra rätter. Kaffe och glass på överdäck.

Vid Borensberg väntade vår buss och färden gick nu mot Motala. Åke Dahlqvists barndomsstad. Han berättade om några sevärdheter bl.a. om den nya högbron som snart står färdig.

Stjernsunds slott var vårt nästa mål. Slottet ligger högt beläget mellan sjön Alsen och Vättern.

Guider som är kunniga är en fröjd att lyssna på, så denna gång. Hon berättade att slottet haft många ägare bl.a. kung Karl XIV Johan, sista ägaren fru Augusta Cassel. Slottet med flyglar har behållit inredning från prins Gustafs (sångarprinsen) tid och intakt efter fru Cassel, då hon donerade slottet till Kungl. Vitterhetsakademien. De enorma kristallkronorna är värda ett besök bara de.

Askersund, sista stoppet på vårutflykten. Här besökte vi en chokladfabrik och ägarinnan bjöd oss alla på underbara chokladpraliner. Det lockade oss att köpa med hem. En kopp kaffe på ”Pråmen” blev en perfekt avslutning på vår resa.

Susanne Ahlgren skrev flera dikter i bussen som hon läste upp, här kommer några:

Tobias, han rattar oss säkert och skönt
omkring oss är allt så ljuvligt grönt.
Åkrar lyser gula av raps och annan gröda
detta förädlas och blir till vår föda
Vägen är krokig men humöret är i topp
vi ser nu fram emot kaffet med dopp.
Solen skiner så varm och underbar
när vi fram mot Linköping far.

 
Tack för fikat det smakade toppen,
det gjorde gott i magen och klarnade knoppen.
Färden gick vidare till diket från öst till väst,
Von Platen hade en tanke så banal
att döpa det hela till Göta Kanal.
Med trappor av vatten som förde båtar upp och ner
vi kom att få se och höra mycket mer.
En fin tur från Berg till Borensbergs sluss
där Tobias utvilad väntade i sin buss.

”Med kanalen i minnet vi vidare glider
mot byggnad av sten från forna tider,
ansedd som en av de vackraste slott
som vi i Sverige byggt upp.
Stjernsund vid Alsen som vi nu skall besöka,
efter lugnet på kanalen vi nu måste öka.
Vi framförs i vacker natur
så vänta med att ta din lilla tupplur”