Ulf Eneroth - Bärgslagabladet. Foto: Gull-Maj Sandberg Aktiva Seniorer besökte Bärgslagsbladets nya lokaler i gamla Tingshuset. Redaktör Ulf Eneroth tog emot på trappen mellan husets vackra kolonner. Vi bänkade oss i lunchrummet, där Ulf berättade hur glad han blev då det stod klart att Bärgslagsbladet kunde få flytta ifrån lokalerna vid Hökartorget till Tingshuset. Tidningsvärlden har förändrats enormt de sista åren, personal har fått andra uppgifter på annan ort och en våning stod tom. På 1980 talet när datorerna kom sa dåvarande chefredaktören Östergren: ”tekniken rusar iväg och detta är bara en början”.

Eneroth berättade att Bärgslagsbladet (Bbl) är lika gammal som Tingshuset alltså 120 år. Att Tingshuset är ritat av Theodor Dahl, vet ju alla köpingsbor men att det också blev hans mästerverk och att ett liknande tingshus blev byggt i Lindesberg var roligt att få veta. Alfred Sterner grundade Bärgslagsbladet och samma år Bergslagsposten i Lindesberg.

1932 köpte tre bröder Salomonsson tidningen. 1970 tog VLT (Västmanlands Läns Tidning) över tidningen. I dag ingår Bbl i tidningsföretaget Stampen Media Group med bl.a. Göteborgsposten.

VLT ges ut 6 dagar i veckan, AT (Arboga Tidning) och Bbl 5 dagar i veckan, Avesta tidningen, Fagerstabladet och Sala Allehanda 3 ggr i veckan, alla med samma ägare. Detroit News, USAs största tidning, fick för några år sedan övergå till 3 utgivningar av papperstidning, då webben tog över.

Papperstidningen har gått ner i antal prenumerationer, men hemsidan är ständigt växande och alltid aktuell. Händelser som sker en sen kväll kommer direkt in på webben, medan tidningen med dead line kl.22.30 kan få svårt att hänga med. Papperstidningen har sina trogna läsare bland medelålders och äldre som i lugn och ro vill slå upp tidningen vid frukostbordet.

Bärgslagsbladets redaktion är inrymt i Tingshusets nedre våning och när vi kom in i tingssalen förstår vi att Eneroth blev glad att här få inreda till en redaktion. Högt i tak med vackra takmålningar och ståtliga kristallkronor. Här inne har hållits många rättarting och det sista som hölls var det omtalade och hemska Arbogamorden. Vid denna rättegång fanns ett 40-tal journalister på pressbänken.

Vi 28 Aktiva Seniorer ställde många frågor som Eneroth och kolleger svarade på. En fråga: varför så sällan reportage efter en konsert? Jo, viktigaste är tycker vi är, att det görs reportage före en konsert eller evenemang så alla vet om det.

Vårt stora tack för ett intressant möte med Bärgslagsbladet.

På Forum väntade kaffekommittén med kaffe och hembakat.

Här diskuterades frågor som, upptaktsmötes kostnader och kostnader för underhållare och hur kan vi bli fler AS-medlemmar som kommer till möten och resor.

Bengt gav oss till sist elva tipsfrågor, hämtade från sista veckans Bärgslagsblad. Två damer fick bästa betyg.