Bengt Magnusson. Foto: Åke DahlqvistHårda vindar längs Glasgatan när Aktiva Seniorer samlades den 25 mars 2014 utanför Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna i Köpings lokaler, bilmuseet. Vi välkomnades in, här fick vi slå oss ner i sköna stolar och lyssna till Bengt Magnusson, vår guide. Han berättade om lokalen och dess historia. Arkitekten Theodor Dahl såg inte bara till att byggnader var vackra exteriört utan även interiört. Taket i den forna driftcentralen, där vi nu satt, en fröjd för ögat i fornnordiskt design.

Så gick vi in till samlingarna.

Vi är alltså i KMV´s gamla lokaler (Köpings Mekaniska Verkstad). Entusiasterna som driver samlingarna har här lyckats med att skapa ett vackert och rikt museum.

Bengt Magnusson berättade fängslande om dieselmotorer och exklusiva bilar från förra seklets början.

Han hade spännande historier att berätta om dyrgriparnas tidigare ägare.

Det är tack vare bilhistoriker som Bertil Lindblad och Curt Borgenstam, som många berömda bilar hamnat här. De ägnade sina liv åt att samla och renovera.

Samlingarna innehåller förutom bilar, motorcyklar, båtmotorer, miniatyrer av bilar och motorer även en el-bil.

Många tusenkonstnärer har satt sina spår i teknikens utveckling, ett strålande exempel är bilen med påhäng som tillverkade dräneringsrör av granstammar, som delades, frästes och sammanfogades i en och samma maskin. Varumärke ”Ultrarören” och Gust. A. Eriksson uppfinnaren.

Just nu hålls en samlingsutställning av SAAB bilar.

Bengt Magnusson fick våra varmaste applåder för trevlig och kunnig guidning.

Tillbaka till driftcentralen här väntade en god kopp kaffe och information om kommande möten och resor för Aktiva Seniorer.