I vårruskväder åkte 43 medlemmar i Aktiva Seniorer till Kohlswa Herrgård. Vi skulle se och få guidning av Orangeriet. Men först väntade lunchen. Buffén var framdukad, ytterkläder och regnrockar hängdes upp, härinne var det varmt och gott.

Regnet hade upphört när vi mätta och glada gick ner till Orangeriet. Värdinnan och ägare till Kohlswa Herrgård, Susan Norman, guidade oss.

”Välkommen in till växthuset”, vi passerade köket och bestickljuskronan och bänkade oss på färgglada kuddar.

Golvet hade golvvärme och tak och väggar i glas, en vinranka med skira blad och ett olivträd, perfekt.

Fru Norman berättade om husets historia. Orangeri sedan 1870. Att äga ett orangeri var en statussymbol. Apelsiner, citroner och bananer var stor lyx. I dag har vi frukterna i närmsta butik. Orangeriet upphörde 1964 och lämnades åt sitt öde.

Men så 2009, turistbyrån hade fått en förfrågan från TV4 om det fanns något lämplig byggnad för ett ombyggnadsprogram. Ernst Kirchsteiger och byggarna Pirre och Macke kom på besök en mycket kall dag -30 grader och inspekterade Orangeriet. ”Jo, det kan kanske bli något”.

Orangeriet på Kohlswa herrgård. Foto: Privat 2013-07-28

Snickare från bygden anlitades och snart var teamet igång. Byggnaden blev förändrad.

Nya golv och nya snickerier med höga ljud och damm samt filminspelningar, men inte på samma gång.

Filminspelning, tystnad!

Många aktörer för ljud, ljus mm och hantverkarna, tillsammans 16 personer, samt Ernst full av inredningsidéer och matlagningstips, var lika aktiv som i filmerna.

En fråga som hängde i luften, vem stod för pengarna? TV4 köpte filmerna av ett produktionsbolag som sålde reklamplatser och letade sponsorer. Då tittarsiffrorna snart blev rekordhöga, blev det allt lättare att få ekonomin att gå ihop.

Idag är orangeriet ett annex till herrgården. Här kan man bo några dygn eller hyra för konferens eller en födelsedagsfest.

Bergvärme, handgjorda fönster (då ingen vägg är rak), internet i alla rummen. Köket med marmorbänk och gasspis. ”Kolsvagrön” en återkommande färg på snickerierna och väggprydnader. Allt så trivsamt.

Alla ville vi upp till biblioteket på övervåningen, där vi sett Ernst Kirchsteiger i åtskilliga program, hukande då takhöjden inte räckte till, snyggt gjort med mysiga bänkar i fönstersmygen.

Allt nytt är byggt av bästa kvalité, så orangeriet skall klara åtskilliga år framåt.

Kanske blir det fler inspelningar av ”Jul på Orangeriet”.

Utanför var det vårstädning i den stora dammen, snart porlar vattnet framför det gamla orangeriet.

Ordförande Bengt Rosberg informerade under lunchen att höstens program är under bearbetning och förhandsinformerade om en resa till Stockholm och Riksdagshuset i oktober.

Vi Aktiva Seniorer vände åter till Köping efter en mycket trevlig eftermiddag och önskade varandra skön sommar.