Aktiva Seniorer Köping reste den 7 okt. 2014 till Stockholm. Nästan framme tog vi av till Mälarhöjden och konditori Lyran. En sagolik byggnad högt ovanför Mälaren. Här har musik och sång klingat sedan mitten av 1800-talet.

Efter förmiddagskaffet, var vi snart vid Hallwylska museet. Den privata och påkostade fastigheten byggdes 1893-1898 på en plats, som då ansågs som slum, men som senare visade sig bli Stockholms fashionablaste.

Det var Wilhelmina von Hallwyls samlariver och viljan att visa framtiden vad som fanns av allt från köksgeråd till möbler och allt av högst klass. Allt katalogiserat och hela hemmet donerades till staten vid hennes bortgång.

Därifrån är det inte långt till Riksdagshuset. Stort och pampigt med sina granitväggar. Här inne skulle serveras lunch. Rigorös kontroll, här går man inte in utan att bli genomlyst.

Tack vare programkommitténs Ingegärd Forsströms väninna, som är tjänsteman i riksdagshuset, fick vi njuta av riksdagsmännens meny.

Guiderna tog sedan täten och vi vandrade igenom östra och västra riksdagshuset, andrakammarsalen och plenisalen. De kunniga guiderna gav oss lite extra kunskap som t.ex. att uppe i den ståtliga trapp entrén finns byster och medaljonger på tidigare statsministrar. Byst om man blivit omvald och medaljong för en mandatperiod. Talmän har också blivit hedrade, med porträtt. Vår senaste avgående talman, Per Westerberg, fick sitt porträtt upphängt samma dag som den nye tillträdde.
Stora oljemålningar av talmän från de fyra stånden var skänkta av Karl XIV Johan.

Att stå på våning 7 vid ingången till plenisalen och titta ut över Mälaren, Stadshuset, Rosenbad och andra regeringsbyggnader är enastående. Fyrtioen Aktiva Seniorer njöt.
Hur en demokrati fungerar och hur öppet allt är från omröstningar till information, blev en god repetition.
Att nådiga luntan av senaste versionen var tryckt på papper kändes tryggt.

Dags att stiga på bussen och vända hemåt. Sen eftermiddag och Taxinge slott hade dukat upp för oss till kaffe och tårta, perfekt avslutning på Stockholmsresan.

Att det hade varit en dag i ruskväder, hade vi knappast märkt. Bussfärden förgylldes dessutom av Susanne Ahlgrens dagsfärska dikter.