Vårens resa blev av trots allt. Varför skriver jag så, jo, till den 9 juni blev det för få anmälda, men ett erbjudande från rederiet, att komma med på en resa tillsammans med en PRO grupp från Stockholm, gjorde att vi 16 medlemmar kunde åka med nu den 2 juni.

M/S G Lagerbjelke. Foto: Åke Dahlqvist
M/S G Lagerbjelke. Foto: Åke Dahlqvist


Nu stod vi där vid hamnen i Kungsör och väntade att på M/S Gustaf Lagerbjelke skulle komma. På exakt tid öppnades Kungsörs broar, båten lade till mot den nybyggda hamnen och vi steg på.

Den gamla men välskötta båten var överraskande rymlig. I salongen var det snyggt dukat, kaptenen hälsade oss välkomna och broarna öppnades igen och vi färdades upp mot Gravudden, där kanalen tar vid.

Aktiva Seniorer på däck. Foto: Åke Dahlqvist
Aktiva Seniorer på däck. Foto: Åke Dahlqvist


Från överdäck hade vi överblick över landskapet längs Arbogaån. Vid Gravudden anslöt sig Stockholmsgruppen.

Att slussa är alltid fascinerande, snabba och starka slussvakter som öppnar och stänger samt vattnets kraft och idag genom nio slussar.

Ständiga förbättringar gäller i högsta grad Hjälmare kanal. Pålning längs vattenvägen var fräscha och täta.

Kaptenens guidning, genom perfekta högtalare, var givande, om slussens ålder, längd och övrig historia. Att kanalen är Sveriges äldsta vattenväg, som det fortfarande går att färdas på, är bara det en anledning att besöka den.

En resa är alltid beroende av väder och i dag försökte solen tränga sig igenom molnen och regnet höll sig borta, rätt kyligt men stämningen bland oss alla på topp.

Härlig lunch serverades, när vi kommit upp till Hjälmaredocka. Vidare över de små skogssjöarna och den sista slussen upp till Notholmen. Där stod Stockholmsbussen, som tog vägen över Kungsör, där vi vinkade av varandra.

Stort tack till kapten Ekblad med besättning, som gav oss den perfekta kanalresan.