Aktiva Seniorers studieresa till Västerås gav oss en inblick i hur SVT och P4 Västmanland.

På våning tre i ASEAs mäktiga f.d. kontorsbyggnad, möttes vi av redaktionschef Anders KauranenSVT Nyheter Västmanland. Information om hur lokalstationen har utvecklats och hur sändningsscheman fylls med senaste nytt och längre reportage.

Rundvandring i det stora och ljusa redaktionsrummet, där reportrarna berättade om sina specialområden. Sändningarna är strikt tidsatta och fordrar stor omsorg.

30 Aktiva Seniorer bjöds på kaffe i det lilla pausrummet. Anders Kauranen visade här på TV-skärm senaste sändningen. Hur mäts tittarsiffror var en av våra frågor? Dosor som placeras hos ett stort antal hushåll och där man avläser kanalval och tittartid.

Dagens TV sändningar finns dessutom på många andra webbmöjligheter, SVT Play, Facebook och hemsidan. Besöket avslutades med att vårt besök redan presenterades på SVT Västmanlands hemsida, Instagram och FacebookVi var filmade och utlagda!

Tag kontakt med oss om ni har något att berätta uppmanade Anders Kauranen.

Bengt Rosberg, vår ordförande, tackade för ett mycket givande besök med vår honungsburk.

Bussen tog oss nu upp till Djäkneberget, där lunchen väntade. Här bjöds vi på god mat och fantastisk utsikt över Västerås.

Djäknebergets restaurang med fantastisk utsikt över Västerås. Foto: Kaj Svartström
Djäknebergets restaurang med fantastisk utsikt över Västerås. Foto: Kaj Svartström


Solen tittade nu fram, en promenad i parken passade bra innan nästa studiebesök. De berömda Djäknebergsgrodorna hade vaknat till, ett bra vårtecken.

P4 Västmanland, Sveriges Radio, här möttes vi av Maria Grandin, programutvecklingschef.

Var så goda och sitt. En brant och stor åskådar plats med mjuka kuddar. Här sitter klass supportrarna, när ”Vi i femman” sänds. Ett program som sänts i 53 år.

Skylten ”ON AIR” lyste rött på en av de tre studiorna, P4 Västmanland var i sändning.

Efter information om hur P4 Västmanland jobbar fick vi bekanta oss med redaktionen och få ansikten på de röster som vi sedan länge känt.

Kent Nilsson, kanalchef, hade mycket att berätta om dagens och framtidens radio. Sändningsmässigt står radion för stora förändringar, redan idag finns våra sändningar på webben i olika format, Facebook, Twitter, Podden. Men vad kommer härnäst? DAB-radio?

Maria Grandin hade mer att berätta. P4 ger viktig information vid varningar och katastrofsituationer. Väder och trafikläget Vid sändningsavbrott på P4 Västmanland, växlar sändningen över till närmsta P4 station som t.ex. Örebro.

Vi, på P4 Västmanland, vill gärna få tips från er lyssnare och vill ge så mycket lokala nyheter som möjligt.

Musikvalet på P4 Västmanland, där hade vi besökare en del att önska och frågor. Vem väljer musiken? Musikproducenter bedömer låtar efter första gallringen mellan, Aldrig, OK, Bra.

Störst chans har svenska sångerskor som sjunger på svenska.

P4 Västmanland fick pris för reportage och research om den stora ”Skogsbranden i Västmanland 2014”, berättade Maria Grandin med stolthet.

Bengt Rosberg tackade för oss med vår ”honungsburk”.

I bussen hem igen fick vi nöjda Aktiva Seniorer smälta all information vi fått från SVT Västmanland och Sveriges Radio P4 Västmanland. Vilken dag!