Ångfartyget Ejdern vid kaj i Södertälje. Foto: Åke Dahlqvist
Ångfartyget Ejdern vid kaj i Södertälje. Foto: Åke Dahlqvist


Aktiva Seniorer anordnade en vårresa till Birka. Buss till Södertälje där embarkerade vi S/S ”Ejdern”. En liten ångbåt från 1880, en av världens äldsta ångfartyg, som byggts för transporter av alla slag. Idag kulturmärkt och drivs och sköts av Museiföreningen Ångfartyget Ejdern.

Alla på båten från kapten till ”hopp ilandkalle” arbetade ideellt. Värdinnorna hade bakat ”Södertäljekringlor” och saftiga bullar till kaffekiosken.

Slussade ut till Mälaren, över Södra Björkfjärden där det blåste en svag men sval vind. Väl på Birka tittade solen fram och värmen kom. Lunch intogs på ett annat fartyg, en restaurangbåt från Stockholm.

Utställningshallen, stor och mäktig med fint gjorda miniatyrer som visade hur man byggde hus och båtar på 700 talet. Samlingar från utgrävningar, redskap, keramik pärlor och kammar.

Vi samlades sen runt ”Birkaguiden”, en kunnig historiker och arkeolog. Vi fick inblick i Vikingatiden, om hur och varför vikingar spred både skräck och idkade livlig handel långt utanför våra gränser. Deras skepp var perfekta, lågkölade, för att komma in i grunda vikar, seglade bra och roddes snabbt.

Vår grupp var engagerad och ställde frågor, barnen från andra grupper sa ”nu går vi vidare” upp mot gravkullarna, 3 000 st. på ön. Gravar med jord eller stenhögar och vissa med stora uppstående stenar. Nu var det riktigt varmt och många plagg packades ner i ryggsäckar.

Vandringen gick vidare nu med utsikt över ett område där staden Birka en gång legat. Staden bildades i mitten av 700 talet och existerade i ca 200 år innan staden plötsligt upphörde. Varför vet man ännu inte, var det en epidemi, överfall eller ett paradigmskifte då efterfrågan på silver, den största handelsvaran upphörde?

Nu gick vi uppåt och stannade vid en stor öppen plats med utsikt över Mälaren. En perfekt plats för det en gång mycket stora rådshuset.

Högt uppe på bergets topp tronade ”Ansgarskorset”. Munken Ansgar fick i uppdrag av en fransk kung att kristna folket i norden. Vid Birka mötte han stort motstånd och fick återkomma flera gånger, men Birkaborna var inte redo.

Guiden tackade oss för våra frågor och intresse och applåder från oss. Vi tog oss ner till s/s ”Ejdern” som hade ångan uppe och tog oss tillbaka till Södertälje, där bussen väntade.

Ordförande Bengt Rosberg, som arrangerat resan, tog tillfället i akt att berättade om höstens resa, som kommer att gå till konsthallen ”Artipelag” på Värmdön.

Sommaren står för dörren och vi önskade varandra skön sommar.