27 damer och herrar ur Aktiva Seniorer besökte ”Miniature Kingdom” i Kungsör.


Hur skall vi få folk att svänga av E 20 och besöka Kungsör, frågade sig några entusiaster. Jo, berättade vår guide Staffan Anger, vi, några likasinnade hade sett en miniatyrjärnväg i Hamburg som var av gigantiska mått och populärt utflyktsmål, så skall vi bygga.
Perfekt att placera en minijärnväg i gamla Bläckkärlsfabriken som stått tom länge. Ett aktiebolag bildades och tillsammans med duktiga hantverkare drogs det hela igång. Sverige i miniatyr fick arbetsnamnet ”Miniature Kingdom”.

Idag är Norrland uppbyggt, vidare ner mot Dalarna och Gävle. Under byggnad är Mälardalen med Stockholm, Västerås, Eskilstuna, Köping och Kungsör.
Vi besökare imponerades av det fina hantverket att få landskapet så levande och skalenligt.

Plötsligt steg rök upp från Julbocken i Gävle, en Polisbil svängde upp.


Den gamla Bläckkärlsfabrikens fönster har vackert restaurerats och gav fint dagsljus till verkstaden för tillverkning och målning av alla slags hus samt minimänniskor, allt utfördes av säkra händer.

Vår guide tillika delägare berättade att när de fyllt hela långväggen finns Götaland och Skåne med, en yta på 1500 kvm.
Våningen ovanför är planerat för Danmark. Eller som Hamburg gjort bygga ”Las Vegas”.

Ett praktarbete har gjorts för att bygga Kloster kyrka, där har väggarna skapats i en 3D skrivare och varje tegelsten målats för hand.

Modelljärnvägen som hittills har 450 m spår och 85 växlar, sköts från en datorcentral. En titt bakom landskapet visade mängder med spår som en rangerbangård.

Vi besökare är säkra på att många kommer att svänga av E20 för att se ”Miniatyr Kingdom” som för övrigt ligger i Kungariket Kungsör.

Stort tack för ett givande besök och tack Marianne som anordnat resan.
Det efterlängtade kaffet intogs hos ”Bagarn”