En regnig dag gjorde Aktiva Seniorer i Köping en resa till det vackra slottet på grönsöö utanför Enköping. Grönsöö slott är numera en privat stiftelse och familjen von Ehrenheim bor där.

När vi anländer till slottet efter ha passerat äppelodlingar bestående av äppelträd, som Ingrid Marie, Åkerö m fl sorter, blir vi vänligt mottagna av slottsherren själv. Jacob von Ehrenheim hälsar välkommen och vi träder in i slottet. Vi möts av en flerhundraårig kulturmiljö med rum tapetserade med vävnader, inventariebestånd i form av möbler, böcker, tavlor och konstföremål från olika epoker. De är föremål som ärvts genom generationer. Von Ehremheims har bott på slottet i 6 generationer. Det finns målade porträtt av tidigare ägare och man kunde ta del av varje generations sätt att klä sig och även olika stilar vid porträttmålning.

Till sist fick vi besöka Snäckhuset beläget på en brygga vid Mälarens strand. Ett hus byggt 1786 och är en kinesisk paviljong och invändigt dekorerad med snäckor och mineraler från Ostasien. I taket på detta märkliga lilla hus hänger en sköldpadda. Den symboliserar den kinesiska tron att världen vilar på ett sköldpaddsskal.

Verksamheten på slottet består av jordbruk, skogsbruk, fruktodlingar, turism och kulturminnesvård. Till sist besökte vi slottets trädgård och inhandlade äppelmust producerat vid Sveriges äldsta kommersiella fruktodling.

Nöjda återvände vi till ett regnigt Köping och ser nu fram emot att besöka vår grannstad Arboga. Där kommer vi att guidas på Robotmuseet den 4 oktober och får då ta del av vår militärhistoria.