Ragnar Larsson guidade oss Aktiva Seniorer på ett informativt och underhållande sätt, när vi besökte museet under tisdagen.

Vi fick veta att museet grundlades av två bilintresserade personer. Bertil Lindblad och Curt Borgenstam bildade redan 1950 Automobilhistoriska klubben AHK. De renoverade bilar och motorcyklar vilka man nu kan se i det välskötta museet.

Bland rariteterna finns en av Mercedes-Benz mest berömda bilar, SSK, från 1929. Den deltog framgångsrikt i tävlingar och kördes av Karl Ebb. Att sätta sig vid ratten i denna bil är nästan omöjligt, eftersom utrymmet bakom ratten är gjort för betydligt mindre personer än vi välväxta nutidsmänniskor. Men den har trots allt körts på gatorna i Köping. Vi fick även se SSK:s tävlingskonkurrent, den blåmålade vackra Bugatti 35B även den från 1929.

Ragnar Larsson förde oss vidare till Pierce-Arrow 1919 inköpt i USA. Den bilen köptes av guldkungen J Bryntesson, som efter att ha vaskat fram en otrolig mängd guld, ville ha en bil av samma märke som presidenten i USA, Woodrow Wilson.

Det finns inte bara bilar i museet. En mängd motorcyklar, mopeder, en dieselmotor av större modell, båtar, växellådor m m. Där finns allt för en motor- och historieintresserad person.

Vi tyckte att tiden gått alldeles för fort när vi efter en timmes guidning, fick tacka vår guide, inte bara för fakta om alla rariteterna, utan även för historierna om hur man en gång i tiden kom över dem. Ett mycket lyckat besök på Bil– och teknikmuseet. En stolthet för Köping!