Ett 50-tal medlemmar i Aktiva Seniorer i Köping har hälsat på i Hällefors kommun. Besöken inleddes med Formens Hus. Detta tillkom 2005 som en strävan att skapa arbetstillfällen genom att öppna ett designcentrum. Resultatet blev en byggnad i tre plan med plats för utställningar, bibliotek och forskningsrum. 

Formens husHuset, som också har en intressant formgivning och är byggt med stor miljöhänsyn, har bekostats av Hällefors kommun, landstinget i Örebro län och EU, som även bidrar till driften. Basen i utställningarna är Torbjörns Lenskogs samlingar av bruksföremål från 1900-talet. I den stora hallen i bottenplanet finns föremål från varje decennium utlagda på skivor av grythytteskiffer.

I huset finns också två utställningslägenheter med inredning från 50-talet.

Exempel på god design är en interiör från ett sanatorium ritat av Alvar Aalto med många praktiska lösningar. Han har till och med ritat möblerna.

Mästarnas ParkVi fick en utmärkt visning och gladdes åt att återse föremål och miljöer från vår uppväxt.

Vi hann även besöka en av Hällefors tre skulpturparker. I Mästarnas Park intill Formens Hus finns bronsstatyer av Carl Eldh, Per Hasselberg och Eric Gråte, som också gjort den lilla vackra stenskulpturen Hon lyssnar till jorden.

Nästa besök gällde Grythyttan och Måltidens Hus, som bör avnjutas i sällskap med en god guide, vilken uppenbarade sig i form av en väl påläst elev från restaurangprogrammet. Vårt besök började dock med lunch, förstklassigt tillagad husmanskost.

Om husets tillkomst kan berättas:
 
Måltidens husVid världsutställningen i Sevilla 1992 deltog Sverige med en paviljong, som inrymde en restaurang, som drevs av krögaren på Grythyttans Gästgivaregård, Carl Jan Granqvist. Paviljongen skulle sedan placeras i Grythyttan på villkor att Carl Jan åtog sig att driva restaurangen. Därigenom skulle också den på försök bedrivna utbildningen i Grythyttan få lämpliga lokaler.

Så blev det, man lade till en källarvåning och 1994 kunde Måltidens Hus i Norden invigas, som en hemvist för hotell- och restaurangutbildningen vid Örebro universitet. Det är en ståtlig byggnad med mycket symbolik i form och färg, inventiös och rikt utrustad med konst som möter besökaren.

Större delen av entréplanet utgörs av en butik med måltidstillbehör. Övervåningen inrymmer kantinen Hyttblecket, ett stort metodkök och den "gastronomiska teatern" med kök för demonstration och tävlingar. I källarplanet ligger festvåningen Kalastorget med ytterligare kök, rum för vinprovning och förråd.

I huset finns också ett bibliotek med bland annat Tore Wretmans samling. Största rariteten är en kokbok på latin från 1480. Den är liksom andra gamla band digitalt dokumenterad. 

Nostalgibyn HostaPå återvägen besökte vi Nostalgibyn i Hosta utanför Fellingsbro. Där finns en samling som anknyter till livet runt en bensinstation på 50-talet, bland annat en rekonstruerad Nynäsmack och gamla fordon. Därtill finns ett café med gammal inredning - men gott fika - en pub och en kuriosabutik. Vårt besök anknöt naturligt till vad vi sett i Formens Hus och förstår att stället blivit ett uppmärksammat besöksmål.

Ett tips är att resa i Västmanland - där finns mycket att upptäcka. I oktober far Aktiva Seniorer till Sala.

Bo Olsson, ordf

Fler bilder från resan:

Formens hus

Mästarnas Park:

Nostalgibyn Hosta: