Aktiva Seniorer i Köping besökte Heliga Trefaldighets kyrka och Bryggerimuseet i Arboga den 25 november 2008.

Kyrkovaktmästare Per Johansson tog emot i en varm och ljus kyrka.

Vi fick veta att mässingsljuskronorna, bland de största i Sverige, var skänkta av några av stans rika män på 1600- och 1700-talet. Att väggmålningar föreställande den Helige Franciskus liv har sin historia i att kyrkan från början tillhört Gråbrödraklostret. Ett kloster med rötter från Assist där den Helige Franciskus verkade på 1200-talet.

KyrkväggKlostret låg intill kyrkan ner mot ån och sammanbands med en manshög gång som fortfarande finns i kyrkoväggen men nu igenmurad.

Gustav Vasa satte stopp för klosterverksamheten och kyrkan förföll. Arboga hade vid den tiden nio kyrkor och kapell. Gustav Vasas dotter Cecilia bosatte sig i Arboga och fick på sin bror Johan III befallning se till att stans befolkning tog sig an kyrkan och gjorde den ståndsmässig. Under stormaktstiden sattes de ståtliga ljuskronorna upp.

Om predikstolen, gjord av den kände träsnidaren Burchard Precht, berättade Per Johansson att den var skänkt av några förmögna i stan. De önskade få sina monogram inristade på framträdande plats men det tillät inte Precht. Dessa återfinns gömda i trappen upp. Predikstolen, som krönts med en sjuarmad ljusstake, har snidade bilder med motiv från Nya Testamentet.

Per Johansson berättade med värme om det mesta i kyrkan och avslutade med att spela ett fint stycke på den stora orgeln. Det tyckte vi förtjänade en applåd.

Efter en promenad i snö och kyla till ett kafé och en stunds samvaro åkte vi sedan vidare till Bryggerimuseet, här fick vi inblick i hur man förr tillredde öl och gör än i dag men här i gamla laggkärl, fina kopparkittlar och en vacker kopparångpanna.

Recept fick vi. Korn, humle, jäst och vatten. Maltas, torkas, krossas eventuellt rostas. Mäsktunnan slås på till max 60 grader, sedan smaksätts det med humle eller pors. Sedan tillreds det vidare i vörtpannan, silas och kyls. Jäst tillsätts. Ale eller lager beror på vilken temperatur jästen får verka. Sedan är det dags för buteljering.

Vår guide Katarina Löthgren, kunnig i öltillverkning berättade vidare om Arboga bryggeris historia och till slut lades ned och att det stora bryggeriet revs 1982. Mycket av rivningsteglet återfinns i dag högst upp i slalombacken men "Arboga öl " lever fortfarande i folkmun.

Museet är inrymt i det gamla bryggeriets kornbod och mycket av inventarierna kommer från det nedlagda Trosa bryggerimuseet. Museet ägs i dag av Arboga hembygdsförening.

Med handskarna på applåderade vi vår trevliga guide.

Gull-Maj Sandberg