Aktiva Seniorer i Köping fortsätter att utforska hemorten. Den 10 oktober 2006 besökte föreningen: Nyströmska gården och Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna, Köpings bilmuseum.

Nyströmska gården är en sammanslagning av två ågårdar - de enda bevarade i Köping - där familjen Nyström hade sin snickerirörelse. Sedan verksamheten upphört 1979 och de båda bröder, som ägde stället gått bort, kom husen att utsättas för vandalisering och brand vid två tillfällen. På privat initiativ startades föreningen Nyströmska Gårdens Vänner, som med eget arbete och stöd från olika håll rustat upp byggnaderna, som nu är i ett mycket gott skick.

Själva snickeriet är så välbevarat, med ritningar, maskiner, verktyg, virke och annat, att en kunnig möbelsnickare skulle kunna kliva in och direkt fortsätta verksamheten.

En intressant detalj i visningen var den Nyströmska motorbåten, vilken, som en del Köpingsbor säkert minns, låg förtöjd nedanför snickeriet. Den var naturligtvis byggd av Nyströms, efter köpta ritningar på skrovet och med en egen karakteristisk överbyggnad.

Båten, som sålts efter brödernas bortgång har uppspårats av Nyströmska Gårdens Vänner, som köpt tillbaka den. Båten är faktiskt det enda föremål som finns kvar på gården av den nyströmska produktionen.

Roland Molin - ordförande i Nyströmska Gårdens Vänner - berättade initierat om familjens och gårdens historia och visade runt i de olika byggnaderna.

Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna ligger i KMV:s tidigare gjuteri vid Glasgatan. Byggnaden är ritad av Teodor Dahl. Ett stort rum i norra delen, där tidigare en kraftcentral var inrymd, tjänstgör nu som samlingssal. Enbart salen är värd ett besök som exempel på hur en industriell byggnad en gång kunde kostas på en estetisk utformning, i jugendstil med dekorativa takbjälkar och innertak i mörkbetsat trä och ursprungligen också med svartvitt kakelgolv.

Här tog Bengt Magnusson från Bil- och Teknikhistoriska Sällskapet emot och berättade om Köpings industriella start, om Otto Hallströms insats, om Volvos inträde i bilden och om Bertil Lindblad, vars samlingar ligger till grund för bilmuseet. Museet är ett eldorado för tekniker, men den historiska bakgrunden till objekten kan intressera vem som helst.

Bengt Magnusson uppehöll sig speciellt kring några av samlingens pärlor och berättade med dramatiska poänger om förhistorier till hur unika bilar hamnat i Sverige och i Köping. Esset i samlingen är en Mercedes tävlingsbil från 1929, som är det enda körbara exemplaret i världen och som förra året uppvisningskördes på Gelleråsen. Intressant var historien om den svenske bondpojken Bryntesson som hittade en guldåder i Alaska, blev stenrik och köpte sig samma bil som president Wilson, en grandios lyxbil av märket Pierce-Arrow. Visningen kryddades med tekniska detaljer som t ex den ventillösa motorn, som andades med hjälp av rörliga cylinderfoder.