Aktiva Seniorer Köping besökte den 3 mars 2009 Djurkliniken Köping och Mintec Paper AB.

Vid djurkliniken tog veterinär Göran Sjöström emot oss. Han berättade att kliniken ligger under Regiondjursjukhuset Strömsholm, som är Europas största djursjukhus.

Veterinär Göran Sjöström - Djurkliniken Köping

Djurkliniken ger hjälp efter tidsbeställning till husdjur som behöver vaccination eller har drabbats av sår eller förgiftningar. Här finns operationsavdelning med röntgenutrustning och ett laboratorium. Göran Sjöström har specialiserat sig på små djur som fåglar, hamstrar mm.

Han arbetar dessutom som veterinär på Parken Zoo i Eskilstuna, där han får behandla betydligt större djur. Hans råd till djurägare är att hålla hunden eller katten i god trim, se till att de får motion. Hålla ett öga på dem när de har diarré så de inte blir uttorkade. Likaså måste ett djur få behandling inom 6 timmar vid sårskada, då infektionsrisken kan vara stor. Vaccination mot olika sjukdomar har blivit allt viktigare nu då gränser mot övriga länder öppnats. Vid vårt besök kom ett telefonsamtal om en sköldpadda som behövde vård, nosen var för lång. Efter operationer har massage, vattengymnastik och rehabilitering visat sig lyckosamma även för djur.

Nästa studiebesök var förlagt till Mintec Paper AB. Vi passerade Ögir mat & musik varför programkommittén hade förlagt eftermiddagskaffet dit. Trettio personer lät sig väl smaka på goda bärpajer och kaffe.

Mikael Ollas  - Mintec Paper AB

Mintec Paper AB, ett företag som bearbetar stora, 2,5 ton, pappersrullar till mindre och mer hanterbara dimensioner till deras kunder. Specialgjorda maskiner skar upp rullar och andra som vek ihop stora ark och packade.

Vissa produkter måste bearbetas i hygienrum, då renlighetskraven var stora för ex. förpackningspapper till livsmedel eller sjukvårdsprodukter. En stor del av produktionen var uppskärning och rullning av golvtäckningspapper. Guide under vårt besök var Mikael Ollas, han berättade att företaget grundades 1986 och att de servar 70 procent av den svenska marknaden.

Aktiva Seniorer Köping - Mintec Paper AB

Programkommittén och v.ordförande tackade vid båda besöken för entusiastiska guidningar och beskrivningar av respektive verksamheter och överlämnade minnesskålar.