Tant Brun, SigtunaAktiva Seniorer i Köping gjorde en bussresa till Norrtälje den 5/5-09. Vi var 46 deltagare som fick en trevlig dag tillsammans.

I Sigtuna, inne på en idyllisk gård med flera gamla hus, något från 1600-talet, fick vi förmiddagskaffe hos Tant Brun. Bussen tog oss sedan vidare mot Norrtälje. Buskholmarna ute bland de nysådda åkrarna var vita av hagtorn. Det var en kylig dag men ändå vår. 

Pythagoras Industrimuseum var vårt mål.

Här visas hur fabriken såg ut den dag då tillverkningen upphörde på 1960-talet. Den dominerande produkten var tändkulemotorer för båtar, sågverk och traktorer. Kunderna fanns förutom i Sverige, Ryssland, Italien, Mexico, Egypten m.fl. länder. Vid 1910-1930 talet var produktionen i topp. De levererade då ca 300 motorer per år och affärerna gick bra. Man var vid den tiden ca 100 anställda. Diesel- och bensinmotorer tog så småningom över marknaden.

Pythagoras Industrimuseum, Norrtälje  Tändkulemotor med generator i ångpannehallen, Pythagoras Industrimuseum, Norrtälje  

Företaget Verkstads AB Pythagaros grundades 1898 och började med att tillverka lås, sedermera utvecklades olika typer av räknemaskiner. Verktygsmaskiner av olika slag tillverkades för egen del och till försäljning. Som kraft till tillverkningen var det först ångkraft som stod till buds men då de var duktiga på tändkulemotorer så gjorde de en stor maskin för att driva generatorn som gav el till de remdrivna maskinerna. För oss Köpingsbor var det roligt att se att Pythagaros hade en” Köpingssvarv” i maskinparken.

Värmning av tändkula med en blåslampa, Pythagoras Industrimuseum, NorrtäljeNågra entusiaster har på senare år byggt en ”ny” tändkulemotor av reservdelar de hittat i fabriken. För att bearbeta gjutgods mm var de tvungna att återställa samtliga maskiner för att kunna slipa, skava, borra, svarva. På så sätt är maskinerna som sedan länge tystnat återställda. Nu var det bara att lägga på en rem, sa vår duktiga guide. Ett annat uttryck som härrör sig från tändkulemotorn var, ”vi kör när kulan är röd”. Så gjorde också vår guide, värmde kulan till den stora tändkulemotorn i ångpannehallen med en blåslampa och kopplade på oljan, idag rapsolja, och motorn dunkade igång. Rapsolja, fiskolja, smör, ja, all slags olja kan användas till tändkulemotorn.

Kontoret var också intressant att se, med alla gamla kontorsmaskiner och ritarkiv.  Ett stort kassaskåp hade fått stora skador efter att tjuvar svetsat upp det, det skulle annars ha varit mycket vackert. Tjuvarnas byte, kaffekassan.

I vaktmästarbostaden i ett hus på gården, ett rum och kök, visades hur ett hem såg ut på 30-talet. Vaktmästarens dagarbete var vid arborrmaskinen.

Pythagoras är nu ett industrimuseum där det också finns en teknisk experimentavdelning för barn.

Aktiva Seniorer tackade för trevligt industripresentation. 

Lunchen fick vi på ångbåten ”Norrtelje”som låg permanent vid kajen. 

Norrtälje Konstmuseum blev vårt sista besök. ”Room Twisting” var ett tema som några konstnärer försökt att åskådliggöra. Med färgsprakande väggmålningar och trådar spända från golv till tak och trådar i figurativa motiv i ett vägghörn förvandlades rummet. Guiden, fick oss att se mer än vad vi först trodde. Vi tackade för oss och gick mot vår väntande buss.

Chauffören bjöd på kaffe och mazariner innan hemfärden.

Bildspel från utflykten: