Aktiva Seniorer Köping reste till Stockholm, 2010-09-28

Vår buss tog oss till Slottsbacken och där uppe möttes vi av Stockholmsguiden Eva Harrysson. Den hårda blåsten avgjorde att hennes första information hölls i bussen. Vi fick följa platsens historik från 3 miljoner år sedan och genom istider fram till den första gången man nämnde staden Stockholm i skrift år 1252. Birger Jarl byggde här en borg och kastal. Platsen var utmärkt med dess höga läge och gott om fisk och säl, dessutom gav Brunkebergsåsen bra dricksvatten. På 1200-talet byggdes här en borg som kallades Tre Kronor. Tre kronor har sedan dess blivit en rikssymbol och mynten präglades med tre kronor.

{gallery}reportage/sthlm100928/bildspel1{/gallery}

Branden 1697 ödelade det gamla slottet utom den då nybyggda Norra flygeln. Tessin d.y. lade fram sina planer för nytt slott i Italiensk stil och som han sagt skulle vara klart på 6 år, men det tog 60 år att fullfölja bygget. Vi promenerade bakom Finska kyrkan och det pampiga huset med hovets lägenheter in i en liten park, genom en smal gränd ut mot Stortorget. Guiden berättade varför gränderna ner mot vattnet var så smala och raka. Före nuvarande bebyggelse låg här bryggor som gick ut i vattnet, de togs bort och fylldes ut med skräp och fyllnadsmassor.

Storkyrkan, nyrenoverad och vacker bjöd på många vackra utsmyckningar. Vi fastnade naturligtvis framför den väldiga träskulpturen ”S:t Göran och draken”; Göran skulle vara Sten Sture, draken dansken och prinsessan Stockholm, den gjordes till minnet av slaget vid Brunkeberg (år 1471).

{gallery}reportage/sthlm100928/bildspel2{/gallery}

Bussen tog oss sedan till de nya delarna av huvudstaden.

Norra Hammarbyhamnområdet, här har man byggt stora lägenhetshus vid vattnet eller kunna se vattnet från sitt boende. Området har fjärrvärme från ett eget gasverk och avfallet går i underjordiska ledningar. Högdalstippen, nu en skidbacke och en laxtrappa finns inom området. Bilpool och fina cykelbanor, allt för trivsel och renare miljö. Med färja tar man sig lätt in till centrum.

Stockholm Waterfront vid Centralstation, helt nya byggnader med djärv design och nytt energitänkande

Efter att fått njuta av Stockholms vackraste vy, från Fjällgatan, fortsatte vi till Stureplan. Här låg förr Ekeby gård (vikingaby), då gick en vik av saltsjön hit upp. Vi mötte moderna spårvagnar på Strandvägen, kort sträcka idag men skall snart förlängas till Karolinska.

Kaknästornet väntade. Upp 28 våningar med hissen och lunchen serverades under gungande kristallkronor, det blåste hårt. Utsikten makalös i det klara vädret.

{gallery}reportage/sthlm100928/bildspel3{/gallery}

Waldemarsudde vårt sista stopp, här visades konst av Roland Svensson, med motiv hämtade från Stockholms skärgård i sommar och vinterskrud . En annan utställning visade jugendglas från Rejmyre glasbruk.

Parken och trädgården på Waldemarsudde var verkligen sevärd med många statyer och en överraskning bland dessa var Carl Milles staty av Carl Wilhelm Scheele ursprungligen från 1910, förlagan till Carl Milles staty i Köping. Statyn på Waldemarsudde blev stulen 2006 och en ny har nyligen kommit på plats i parken.

{gallery}reportage/sthlm100928/bildspel4{/gallery}

Norra vägen till Stockholm och södra hem, sol hela dagen och hård nordostlig vind. 50 glada Aktiva Seniorer tog adjö av varandra efter en händelserik dag och stort tack till programkommittén.

Bilder: Kaj Svartström