Konst i allmänhet, Kungsörs i synnerhet, Ingvar Fundin kåserade

Ingvar Fundin. Foto: Åke Dahlqvist
Ingvar Fundin. Foto: Åke Dahlqvist
Konst i allmänhet, från Kungsör i synnerhet, var rubriken på Ingvar Fundins föredrag för Aktiva Seniorers månadsmöte den första oktober 2013.

Ämnet konst var denna dag rätt då det över hela landet firas konstens vecka.

Ingvar Fundin ställde frågan ”Vad är konst”. Han svarade själv med ett klassiskt citat ”Förmågan att göra eller förfärdiga något”. Vad är rätt pris på konst? ”Marknaden bestämmer värdet”. Vilka konstnärer omsätter idag mest pengar? På en skala 1-10 är kineserna dominerande, de handlar hem kända kinesiska verk som tidigare exporterats, Pablo Picassos verk kom först på 4:e plats.

Svenska konstverk står för 0,5 % av världsomsättningen och Kina med 41,6 %.

Efter denna globala utblick var det dags för Kungsörs konstnärer.

Ingvar Fundin började med att berätta om Nils Dardel som föddes på Svarthälls säteri, studier i Arboga och visade bilder på några av hans berömda tavlor ”Den döende Dandyn”, ”Den drunknande flickan” och ”Vattenfallet”, den senare nyligen såld för 25 miljoner.

Riktigt gammal konst finner man i Torpa kyrka, relief av kyrkobyggaren Ödulv och Bysantinska väggmålningar i ett svåråtkomligt takutrymme.

David Klöcke Ehrenstrahl, hovmålare fick på order av Carl XI att måla bl.a. älgar och konungen till häst.

Jacob Sjölin, gjorde sig känd för vackra bord av rot och en speciell fernissa till stor del gjord av indunstat sprit. Fernissans recept följde Sjölin i graven.

C. G. Hellqvists kända verk ”Atterdag brandskattar Visby”. Konstnären bodde nedanför kyrkan i Kungsör.

”Jag klipper till dej på två minuter” kunde Johan Leksell säga. Skicklig siluettklippare, omtyckt och cyklade omkring i trakten med sax och siluettpapper.

En underbar tavla i olja från sekelskiftet med motivet ”Mälaren vid Kungsör” var målad av Lotten Rönnqvist.

Fler berömda konstnärer: Uno Lindberg, Nils Aron Berge, Lasse Göransson, Olle Goude, John Grönberg och sonen Jerry.

Nils Thornström har till konstveckan fått en hel vägg på Kungsörs Bibliotek. Han var snabbt ute när ryktet om att ett hus skulle rivas och målade av.

Ola Anderssons glaskonst och Bengt Cronebys tavlor, Bosse Jensen som skickligt dekorerar motorcyklar och målar tavlor. 3 x Hedin, Mona, Adam och Pekka, välkända konstnärer.

Fundin avslutade med att visa bilder på valda tavlor av senare Kungsörs konstnärer, Mats Sundkvist, Lilian Grankvist Fransson och Mats Fransson.

Ingvar Fundin, entusiastisk konstkännare avslutade med orden ”Vad konsten i själva verket speglar är betraktaren”.

Vi Aktiva Seniorer tackade med varma applåder och Ingvar Fundin gladde sig åt att få träffa så många gamla vänner och kolleger.

Ordförande Bengt Rosberg tackade med en keramikskål.

Månadsmötet avslutades med kaffe och aktuell tipsfrågesport. Vinnarna hyllades.