Månadsmöte – Hjärtstarter och Carl von Linné

Fyrtio Aktiva Seniorer hade stora förväntningar på dagens program och förväntningarna uppfylldes med råge.

Anders Eklund
Anders Eklund
Först ut var ambulanssjuksköterskan Anders Eklund med att förklara hur en hjärtstarter (defibrillator) fungerar. Det är mycket bråttom när en person får hjärtstopp, efter 4 minuter inträffar skador på hjärnan som då inte får syresatt blod. Se till att luftgångarna är fria, larma 112, börja trycka (kompressioner) 30 gånger över bröstkorgen, 2 inblåsningar i munnen. Om och om igen. Sätt igång ”Hjärtstartern”, tydliga instruktioner hörs och gör som rösten säger. Ambulans tar sen över.

Vi fick pröva på dockor hur man trycker, vilket är ganska jobbigt. Tryck ner bröstkorgen 5-7 cm med handloven och den andra handen ovanpå och med raka armar, tryck mellan bröstvårtorna 30 gånger. Revben kan brytas, men viktigare att få igång hjärtat.

Hjärtstopp kan man få av hårda slag eller vid bilolyckor. Hjärtstopp kan vara en följd av hjärtinfarkt eller annan sjukdom.

{gallery}manadsmoten/141111/bildspel/{/gallery}

Elchocken som hjärtstarterns anod-/katodplattor ger skall placeras snett över hjärtat, under hjärtat och under höger axel på bar rengjord kropp. Tapen som skyddar plattorna tas bort och fästes på kroppen. Viktigast av allt är att man genast börjar trycka, 30 tryck sen 2 inblåsningar osv., slutade Anders som sedan packade sina dockor och återvände till sitt arbete på ambulanserna. Tack från oss alla som fått något att tänka på.

Tillsammans med IOGT-Forum äger Aktiva Seniorer hjärtstartern som finns i foajén i Forum.

Kaffe och munkar så gott. Ordförande Bengt Rosberg hade uppmärksammat det allra senaste händelserna i sina frågor. Idag var det Ingegärd Forsström som fick vinnarapplåderna.

Hasse Jansson
Hasse Jansson
Att Carl von Linné gjorde sig beröm med att systematisera växter vet vi alla. Att han även var stor inom mineraler, fiskar och fåglar vet vi kanske inte så mycket. Det vet däremot Hasse Jansson som tagit Linnés forskning till sitt hjärta. Att Carl von Linné är ett stort namn i England fick vi veta, större än Charles Darwin, om man får bedöma hur deras porträtt är hängda i Royal Academy of Arts i London.

Hasse Janssons forskning på Linné, ger en bild av att på den tiden fanns inte mycket att ha som grund, då ingen tidigare forskning fanns att tillgå. En kollega till Linné, Peter Artedi hade tidigare än Linné formulerat en fisksystematik, som Linné sedan övertog.

Carl von Linné reste mycket. 12 juni 1746 startade han sin Västgöta resa. Besökte Västerås, Nykvarn, där det stora beståndet av fisken faren intresserade Linné. Vidare Kolbäck, Munktorp, Köping och Björskog. I Björskog fascinerades han av en vit uppstoppad ekorre och prästens intresse för exotiska växter och fåglar i växthus och burar. Vidare ner till Göteborg och tillbaka igen, övernattade i Köping hos prosten Browallius. Åter i Uppsala den 11 augusti.

Linné skrev resedagböcker väl illustrerade som i dag återfinns i en stor samling i London.

Hasse Jansson berättade att Carl von Linné och Anders Celsius var ansvariga för almanackor som utgavs av Kungliga Vetenskapsakademin. Första upplagan utkom 1739 och blev mycket populär.

Varma applåder till Hasse Jansson och mötet avslutades.