Vid månadsmötet den 10 mars hade vi bjudit Ulf Eneroth att berätta om sin bok ”Haveriet – flygvapnet och kalla krigets offer”.
Femtio Aktiva Seniorer fick inblick i hur Ulf Eneroth gått till väga för att samla stoff till boken. Det började med hans artikelserie i Bärgslagsbladet för fem år sedan, till minnet av flygkraschen, med 952 Lansen, femtio år tidigare, klockan 9.52 i oktober 1960. Han har sedan forskat i flygvapnets arkiv och gått djupare in i händelsen om varför och varför så många stridsflygplan förolyckades
Som journalist berättade Eneroth imponerat, att Bärgslagsbladet som på 60-talet var en eftermiddagstidning hade reportage och foto samma dag, 2½ timme efter olyckan. Likaså att veckotidningen Se knackat på hemma hos efterlevande här i Köping. De sitter och lyssnar på radion, när ekot meddelade om olyckan, då fotografen tar en bild av förkrossade anhöriga
Föredraget var parallellt beskrivet, vad man gjorde i Vikbo och vem piloten var och när planet startade. Planets nödsituation, pilotens utskjutning och kafferasten i Vikbo och när mor i huset gick ut till tvättstugan. Planet nu herrelöst mejade ner en gata i skogen och in mot gården. Mangårdsbyggnaden träffades och samtliga sju runt kaffebordet dog.
Världsläget dominerades av ”kalla kriget”, politisk oro rådde. Sverige hade börjat tillverka stridsflygplan, en tuff utmaning för ett litet land. Tunnan och Lansen på 50-talet och Draken på 60-talet och senare Viggen och JAS 39.
Olyckstalen växte, på -50 talet rapporterades 75 krascher på 15 månader.
I Flygvapnets minneshall återfinns namnen på förolyckade piloter, 956 på 100 år.
Haveriutredning av 546 plan visade att det var bränslesystemet som var eftersatt. Att flyga och vara i luften premierades.
Ulf Eneroth berättade om de efterlevandes fortsatta liv efter katastrofen och att Flygvapnet uppmärksammade minnet av de sju civila offren vid 50 års ceremoni.
Vi var alla gripna efter Eneroths föredrag. Varma applåder.
Vår tystnad bröts när kaffet och den goda wienerbrödsstruten serverades.
Intresseanmälan, till Hagateatern och utflykten, gången därefter, till Kungsör och Kungsgårdsminiatyren, fylldes på.
Bengt Rosbergs aktuella tipsfrågor, populärt inslag, svårare än vanligt? En gentleman fick alla elva frågorna rätt. Bra gjort.
Med författarens signerade böcker under armen gick vi ut i vårsolen och den hårda västanvinden.