När Aktiva Seniorer gjorde en utflykt till Odensvi den 19 maj, var det kallt och regnet kallt. Maj månad? Men naturen grönskar och slånbärsbuskarna blommar med sitt vitaflor.
Vi samåkte till Odensvi kyrka, där Örjan Andersson tog emot.
Kyrkan och Hembygdsförening ligger Andersson varmt om hjärtat, så han hade mycket att berätta. Kyrkans historia, från 1400 talet och framåt, om bränder, ombyggnader.
Med en god guide får man alltid lite extra som när Andersson berättade om när Odensvi kyrka skulle byggas om och församlingen erbjöds att vara i Häggesta gårds halvfärdiga övervåning. Godsägaren begärde då att samtliga skulle ta med en planka. Alla plankorna kom på plats och var signerade. När kyrkan blev klar, bröt man upp golvet och tog plankorna med sig hem igen.
En glasmålning, troligen från 1300, är insatt i ett av korfönstren föreställer biskop Gisle Birgersson. Denna lilla glasmålning skyddades under andra världskriget av Nordiska museet.
Predikstolen från 1600-talet, tillverkad av Västeråssnickare var dekorerat med de fyra evangelisterna. Gravdekorationer, där Ribbings kunde berätta att han dog i Poltava.
Om 1400-tals väggmålningar i Mariakapellet, hade Örjan Andersson mycket att berätta.
Målningarna, 16 bilder ur ”Kärlekens Höga Visa” där förlagan till bilderna återfunnits i Tyskland.
Vi lämnade kyrkan och samlades i Dybecksgården, som under många år varit prästbostad.
På övervåningen var borden dukade, gårdens vilda vårblommor prydde borden. Kaffet och det hembakade brödet smakade underbart.
Örjan Andersson berättade att när Richard Dybeck föddes, 1811, hade huset en våning. Dagens bottenvåning är Hembygdsföreningens lokaler med kontor och samlingar av bl.a. Dybecks samlade texter.
Vävstugan har två rum med flera vävstolar i gång.
Övervåningen, nyrenorverad, ägs av Köpingsbygdens församling.
Artur Saléns träsnitt och Signe Lorichs byster och reliefer pryder rummen.
Är man på Dybecksgården måste man få höra om Richard Dybeck. Örjan Andersson berättade att Dybeck utbildade sig till jurist, men ägnade sig helst åt arkeologi, diktade, tecknade och komponerade.
”Du gamla du fria” naturligtvis, men han gjorde också text till ”Kristallen den fina” och ”Mandom, mod och morska män”.
Ordförande Bengt Rosberg tackade Örjan Andersson för allt vi fått veta om Odensvi kyrka och Dybecksgården med att överlämna en keramikskål.
Varma applåder.
Nu höll regnet upp en stund, dimman kom över åkrar och ängar runt Dybecksgården, men visst sjöng en vårfågel.