Lärorik våravslutning

Dan Mårtensson berättar om Hjälmare kanals historia

På tisdagskvällen träffades medlemmar i Aktiva Seniorer i Köping för en sista sammankomst innan sommaruppehållet. Vi höll till i Hantverkslokalen där vi inledde kvällen med att lyssna till Dan Mårtensson som berättade om Hjälmare kanal och dess historia.
Vi fick bland annat veta att kanalen är Sveriges äldsta aktiva kanal. Den sköts fortfarande manuellt.
De första planerna på en vattenväg tog form redan på 1520-talet då Gustav Vasa inte hade lust att betala tull till danskarna. Karl IX lät bygga en kanal, Eskilstuna kanal eller Hertig Karls grav, mellan Mälaren och Hjälmaren som tros ha varit i bruk mellan 1610-1650.
Den första Hjälmare kanal togs i bruk 1639. Den har därefter byggts om och reparerats i omgångar.
Under Baltzar von Platens ledning byggdes kanalen om till dess nuvarande sträckning.
Vi fick också veta att det vid Hjälmare docka växte upp ett litet samhälle kring varvet. Där bodde varvsarbetare och annan personal och deras familjer. Det sägs att man även hade egen skola och äldreboende. 1960 lades varvet ned.
Idag trafikeras kanalen av fritidsbåtar, turister och nöjesturer med bland andra M/S Lagerbjelke.
Efter Dans mycket intressanta och lärorika föreläsning kurrade det ordentligt i de flestas magar. Då smakade det gott med mat från Restaurang Falkboet.
En trevlig avslutning på ”vårterminens ” program.

Lena Hedberg, text och foto